Ево како престанак пушења мијења ваше тијело

Када престанете да пушите, ваше тело убрзо након тога постепено почиње да "оздравља". Ево шта се тада дешава у организму.

Здравље 16.11.2014 | 09:52
Ево како престанак пушења мијења ваше тијело

Да би се резултати престанка пушења видели, потребно је време, али већ након 20 до 30 минута могу се приметити неки мањи кораци у побољшању функционисања организма - прво се снижавају крвни притисак и пулс, а стопала и шаке постају топлији јер се побољшава циркулација.

Након осам сати од остављања цигарета, у телу се смањује ниво угљен-моноксида, док се повећава проток кисеоника. Познато је да пушачима слабе чуло мириса и укуса, али када прође само 48 сати од престанка пушења, ова чула постепено почињу да се појачавају.

Када прођу три дана, односно 72 сата од последње попушене цигарете, бронхије почињу да се опуштају. Између две недеље и три месеца довољно је да се примети побољшање циркулације, боље функционисање плућа, а повећава се и општа издржљивост тела – преноси новисадинфо.инфо.

У периоду од једног до девет месеци након последње цигарете, кашаљ и загушење синуса постепено се смањују. С обзиром на то да у овом периоду плућа већ боље функционишу, боље се боре са евентуалним инфекцијама.

Након једне године од престанка пушења, двоструко се смањује ризик од болести срца, у односу на период када је особа била пушач, а пет година касније, ризик од срчаног удара је једнак ризику којем су изложени непушачи. Такође, ризик од рака грла и једњака је двоструко мањи.

Када прође десет година од остављања цигарета, ризик од рака плућа је двоструко мањи него код пушача, а шансе да оболе од рака панкреаса су једнаке оним којима су изложени непушачи.

Оболевање од болести срца 15 година након престанка пушења овим особама прети колико и непушачима, а ризик од изненадне смрти исти је као код непушача.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пусац

16.11.2014 19:09

Ако пусите прије умрете и дузе будете МРТВИ !!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

етнолог

18.11.2014 07:48

Они који пусе испустају брзе дусе ,али да смо ту нацисто ко не пуси умре исто .

ОДГОВОРИТЕ