Дивимо се храбрости Срба на Космету

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил рекао је да се Русија диви храбрости оних Срба који без обзира на претњу свом постојању не остављају земљу својих предака.

Србија 14.11.2014 | 22:30
Дивимо се храбрости Срба на Космету

Патријарх московски и целе Русије Кирил, који је данас допутовао у тродневну посету Србији, заједно са својим домаћином патријархом Иринејом у Саборној цркви је присуствовао "поздравној молитви".

Њему је потом у Ректорату Београдског универзитета уручена диплома почасног доктора, а примио га је и председник Србије Томислав Николић.

Николић је у разговору са патријархом московским и целе Русије рекао да је хришћанство на великим изазовима, али да СПЦ има велики ослонац у Руској православној цркви, а Србија у Руској Федерацији.

"Ваша одлука да донирате израду мозаика у Храму светог Саве је знак колико смо повезани", рекао је Николић.

Патријарх Кирил рекао је да су две цркве врло повезане, а у прошлости је било, како је рекао, различитих тренутака - јуначких и трагичних.

"Били смо заједно, или смо се радовали победама или туговали, али никад нисмо били једни потив других", рекао је Кирил и истакао да Русија заједно доживљава оно што се дешава српском народу на Косову и Метохији.

Патријарх Иринеј је рекао да посета патријарха Кирила Косову и Метохији била жељно ишцекивана, али да је она нажалост морала да изостане.

"Но, иако је посета изостала, чврсто верујемо да постоје љубав и молитве, посебно за страдали српски народ на светој српској земљи", истакао је Иринеј

Узвраћајући на добродшлици, патријарх московски и целе Русије Кирил рекао је да се најискреније радује доласку у "драгу и срцу блиску Србију".

"Посета Србији има велики значај за мене и увек са посебним осећајем ступам на српску земљу. Ово је мирна посета и биће посвећена заједничким молитвама. Причињава ми духовну радост да посетим добар, честити и гостољубив српски народ са којим је народ Русије повезан љубављу и братством", рекао је Кирил.

Он је рекао да историја односа српског и руског народа броји неколико векова, те да су Русија и Србија трајно повезане чврстим везама братске љубави и заједничким православним и духовним вредностима.

"Наћићемо много сведочанастава овог пријатељства ако погледамо историју", казао је патријарх Кирил присећајући се свог боравка у Београду и током НАТО бомбардовања 1990. године.

Поглавар РПЦ је указао и на познат став Русије и руске цркве о ситуацији на Косову и Метохији, "колевки српског православља и српске државности".

"Ми се дивимо храбрости оних Срба који без обзира на претњу свом постојању не остављају земљу својих предака и подржавамо правичан став СПЦ у односу Косово и Метохију. Ми се радујемо учесћу Руске Федерације у пројектима УНЕСКО-а који су усмерени на обнављање многих светиња на овој земљи која је много страдала", рекао је патријарх Кирил.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

српска лола

15.11.2014 00:15

Само се ви попови лижите док народ гине !!!По мени сте обочни смрадови и зајебанти...Може вам се ,свим вјерским вођама,неће моћи ускоро !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

15.11.2014 19:18

неваља вам политика коју водите,престаните хускати народе једне против других,Бог је један а вас је огроман број и сви сте похлепне дусе а не апостоли.

ОДГОВОРИТЕ