Divimo se hrabrosti Srba na Kosmetu

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je da se Rusija divi hrabrosti onih Srba koji bez obzira na pretnju svom postojanju ne ostavljaju zemlju svojih predaka.

Srbija 14.11.2014 | 22:30
Divimo se hrabrosti Srba na Kosmetu

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, koji je danas doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, zajedno sa svojim domaćinom patrijarhom Irinejom u Sabornoj crkvi je prisustvovao "pozdravnoj molitvi".

Njemu je potom u Rektoratu Beogradskog univerziteta uručena diploma počasnog doktora, a primio ga je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je u razgovoru sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije rekao da je hrišćanstvo na velikim izazovima, ali da SPC ima veliki oslonac u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a Srbija u Ruskoj Federaciji.

"Vaša odluka da donirate izradu mozaika u Hramu svetog Save je znak koliko smo povezani", rekao je Nikolić.

Patrijarh Kiril rekao je da su dve crkve vrlo povezane, a u prošlosti je bilo, kako je rekao, različitih trenutaka - junačkih i tragičnih.

"Bili smo zajedno, ili smo se radovali pobedama ili tugovali, ali nikad nismo bili jedni potiv drugih", rekao je Kiril i istakao da Rusija zajedno doživljava ono što se dešava srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej je rekao da poseta patrijarha Kirila Kosovu i Metohiji bila željno išcekivana, ali da je ona nažalost morala da izostane.

"No, iako je poseta izostala, čvrsto verujemo da postoje ljubav i molitve, posebno za stradali srpski narod na svetoj srpskoj zemlji", istakao je Irinej

Uzvraćajući na dobrodšlici, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da se najiskrenije raduje dolasku u "dragu i srcu blisku Srbiju".

"Poseta Srbiji ima veliki značaj za mene i uvek sa posebnim osećajem stupam na srpsku zemlju. Ovo je mirna poseta i biće posvećena zajedničkim molitvama. Pričinjava mi duhovnu radost da posetim dobar, čestiti i gostoljubiv srpski narod sa kojim je narod Rusije povezan ljubavlju i bratstvom", rekao je Kiril.

On je rekao da istorija odnosa srpskog i ruskog naroda broji nekoliko vekova, te da su Rusija i Srbija trajno povezane čvrstim vezama bratske ljubavi i zajedničkim pravoslavnim i duhovnim vrednostima.

"Naćićemo mnogo svedočanastava ovog prijateljstva ako pogledamo istoriju", kazao je patrijarh Kiril prisećajući se svog boravka u Beogradu i tokom NATO bombardovanja 1990. godine.

Poglavar RPC je ukazao i na poznat stav Rusije i ruske crkve o situaciji na Kosovu i Metohiji, "kolevki srpskog pravoslavlja i srpske državnosti".

"Mi se divimo hrabrosti onih Srba koji bez obzira na pretnju svom postojanju ne ostavljaju zemlju svojih predaka i podržavamo pravičan stav SPC u odnosu Kosovo i Metohiju. Mi se radujemo učesću Ruske Federacije u projektima UNESKO-a koji su usmereni na obnavljanje mnogih svetinja na ovoj zemlji koja je mnogo stradala", rekao je patrijarh Kiril.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

srpska lola

15.11.2014 00:15

Samo se vi popovi ližite dok narod gine !!!Po meni ste obočni smradovi i zajebanti...Može vam se ,svim vjerskim vođama,neće moći uskoro !

ODGOVORITE
Name

BB

15.11.2014 19:18

nevalja vam politika koju vodite,prestanite huskati narode jedne protiv drugih,Bog je jedan a vas je ogroman broj i svi ste pohlepne duse a ne apostoli.

ODGOVORITE