Позната имена ухапшених у акцији "Дамаск"

Припадници Сипе ухапсили су данас Мехмеда Тутнића, Енвера Лилића, Салка Имамовића, Сенада Кљајића, Халила Гарановића, Рамиза Ибрахимовића, Фикрета Хаџића, Кенана Окана, Берина Тахића, Семира Хаџалића и Ахмета Мушановића који се доводе у везу са тероризмом.

Босна и Херцеговина 13.11.2014 | 17:25
Позната имена ухапшених у акцији "Дамаск"

Како  сазнаје Срна од извора блиских агенцијама за провођење закона у БиХ, ухапшени се доводе у везу са финансирањем, организовањем и врбовањем држављана БиХ за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима у тим земљама на страни радикалних терористичких група и организација. 

У акцији кодног назива "Дамаск", која је изведена по налогу Тужилаштва БиХ, припадници Сипе претресли су више објеката на подручју Сарајева, Зенице, Какња, Маглаја и Живиница, с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку, саопштено је раније из Сипе. 

Ухапшени су осумњичени да су починили кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке
групе, те кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама. 

У сједишту Сипе формиран је оперативни штаб акције који координише цјелокупне активности на терену. 

Акција "Дамаск", у којој учествује више од 100 полицијских службеника, изводи се у сарадњи са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и министарстава унутрашњих послова Зеничко-добојског, Тузланског и Кантона Сарајево. 

Ухапшени су приведени у службене просторије Сипе, гдје ће над њима бити извршена криминалистичка обрада, након чега ће, сходно упутствима поступајућег тужиоца, бити одлучено о њиховом даљем статусу. 

У саопштењу се додаје да од почетка избијања оружаних сукоба у Сирији и Ираку, Сипа континуирано прикупља информације и сазнања која се односе на одлазак држављана БиХ на сиријско и друга страна ратишта. 

Акција је резултат вишегодишње сложене криминалистичке истраге којом је био обухваћен већи број лица која се доводе у везу са терористичким активностима, напомињу из Сипе.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су у опсежној истрази, која се проводи у сарадњи са полицијским и безбједносним структурама у БиХ и другим земљама, прикупљени докази да је већи број осумњичених током 2013. године боравио на подручју Сирије и учествовао у оружаним сукобима. 

За одређен број осумњичених, прикупљени су докази да посједују наоружање и минско-ескплозивна средства, чије држање и набављање никако није дозвољено грађанима БиХ, па ће у оквиру претреса бити
одузет доказни материјал.

У оквиру овог предмета, Тужилаштво БиХ и полицијске и безбједносне агенције у БиХ проводе свеобухватну истрагу у сарадњи са партнерским агенцијама у другим земљама, јер је процесуирање предмета за кривична дјела теоризма од изузетне важности за глобалну безбједносну ситуацију и међународни углед БиХ, наводи се у саопштењу.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

13.11.2014 19:01

Пустице они њих за пет дана то је бацање прасине у оци јер амери прате које земље хоце да буду у њиховом дупету морају као да се боре против брадоња па Сипа као сад несто ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

реx

13.11.2014 19:29

А коме су и која имена да овог списка позната?

ОДГОВОРИТЕ