Са Ромима нико неће да игра фудбал!

Али, питање је да ли је реч о расизму. Једна страна тврди да јесте, друга да није. Чешки фудбалски савез у проблему. О чему се заправо ради?

Фудбал 13.11.2014 | 17:00
Са Ромима нико неће да игра фудбал!

Чешки Фудбалски клуб Рома Дечин игра своју најбољу сезону икада, на десет утакмица забележио је шест победа и тренутно је на четвртом месту табеле. Екипа је састављена углавном од Рома, а стално побеђује јер се њени противници не појављују на терену.

Расизам и дискриминација према Ромима годинама су у Чешкој изражени у областима образовања и запошљавања, а од недавно и у спорту, тврде из клуба.

"Не разумем због чега је чист расизам постао део игре", написао је активиста Радек Драхомир Хорват у отвореном писму председнику Републике Чешке Милошу Земану. "Нисам у стању да то објасним мојој деци. Зашто се суочавамо са таквом увредом нашег достојанства?"

Чек пет тимова није изашло на мегдан Роми. Радије су се мирили са поразом и новчаном казном од 70 долара. Клуб из Дечина до прошле недеље изгубио је све четири утакмице које је играо, а онда је стигла прва права победа.

После пенала савладана је екипа Долни Хабартице.

Поставља се питање да ли је заиста реч о "чистом расизму" или је проблем у неким греховима из прошлости.

Друга страна тврди да њихова одлука да не играју утакмице са Ромом нема везе са расизмом. Као разлог истиче се туча после једне утакмице из 2011. године коју су изазвали играчи клуба из Дечина.

"То нема никакве везе са расизмом", рекао је Јосеф Кучерам, тренер Рибниште, клуба који је одбио да игра. "Имали смо лоше искуство са њима и зато не желимо да играмо", јасан је став представника екипа у бојкоту.

Тренер Роме Павел Хорват каже да је то само изговор.

"Нец́у променити мишљење. Убеђен сам да је то због тога што смо Роми".

У знак подршке Ромима, у септембру ове године дипломате из амбасаде Шведске, Данске, Естоније, Финске, Литваније, Холандије, Норвешке, САД и Велике Британије одиграле су утакмицу против Роме. Меч је игран у Дечину, граду чије већинско становништво чини ромска популација (број становника око 50.000).

Том приликом мешовити тим дипломата на дресовима је имао поруку: "Ми смо показали црвени картон расизму".

Чешки фудбалски савез забринут је због целе ситуације, али инсистира на томе да је истрага доказала да случај нема везе са расизмом. Портпарол Федерације Јарослав Колар каже да су се клубови жалили на непријатељско понашање навијача Рома и да уколико повећају безбедност да ће радо пристати да играју утакмице на пролеће.

Поменути инцидент 2011. године догодио се на утакмици градских ривала Роме и Локоа. Пред крај утакмице играч Роме је ударио судију након што је његов рођени брат добио црвени картон. Настао је општи хаос на терену међу играчима два тима, а затим се све пренело и у свлачионице.

Рома, која се у то време звала ФК Дечин, кажњена је са 28.000 круна (1.260 долара), али нису успели да плате и екипа је суспендована. Локо Дечин није добио никакве санкције. Ромском клубу дозвољено је да се врати у лигу ове године, под новим именом, али са играчима који су и пре три године били актуелни.

Голман Патрик Херак, неприкосновени вођа тима, је један од њих . У недељној победи играо је важну улогу, баш као и у великој тучи 2011. Херак је одбранио четири велике прилике и пенал, а успео је и да савлада колегу у пенал серији.

Голман је признао да је пре три године направио велику грешку, али да је време да се прошлост заборави и да се закопају ратне секире.

Коментари / 0

Оставите коментар