Sa Romima niko neće da igra fudbal!

Ali, pitanje je da li je reč o rasizmu. Jedna strana tvrdi da jeste, druga da nije. Češki fudbalski savez u problemu. O čemu se zapravo radi?

Fudbal 13.11.2014 | 17:00
Sa Romima niko neće da igra fudbal!

Češki Fudbalski klub Roma Dečin igra svoju najbolju sezonu ikada, na deset utakmica zabeležio je šest pobeda i trenutno je na četvrtom mestu tabele. Ekipa je sastavljena uglavnom od Roma, a stalno pobeđuje jer se njeni protivnici ne pojavljuju na terenu.

Rasizam i diskriminacija prema Romima godinama su u Češkoj izraženi u oblastima obrazovanja i zapošljavanja, a od nedavno i u sportu, tvrde iz kluba.

"Ne razumem zbog čega je čist rasizam postao deo igre", napisao je aktivista Radek Drahomir Horvat u otvorenom pismu predsedniku Republike Češke Milošu Zemanu. "Nisam u stanju da to objasnim mojoj deci. Zašto se suočavamo sa takvom uvredom našeg dostojanstva?"

Ček pet timova nije izašlo na megdan Romi. Radije su se mirili sa porazom i novčanom kaznom od 70 dolara. Klub iz Dečina do prošle nedelje izgubio je sve četiri utakmice koje je igrao, a onda je stigla prva prava pobeda.

Posle penala savladana je ekipa Dolni Habartice.

Postavlja se pitanje da li je zaista reč o "čistom rasizmu" ili je problem u nekim grehovima iz prošlosti.

Druga strana tvrdi da njihova odluka da ne igraju utakmice sa Romom nema veze sa rasizmom. Kao razlog ističe se tuča posle jedne utakmice iz 2011. godine koju su izazvali igrači kluba iz Dečina.

"To nema nikakve veze sa rasizmom", rekao je Josef Kučeram, trener Ribnište, kluba koji je odbio da igra. "Imali smo loše iskustvo sa njima i zato ne želimo da igramo", jasan je stav predstavnika ekipa u bojkotu.

Trener Rome Pavel Horvat kaže da je to samo izgovor.

"Neću promeniti mišljenje. Ubeđen sam da je to zbog toga što smo Romi".

U znak podrške Romima, u septembru ove godine diplomate iz ambasade Švedske, Danske, Estonije, Finske, Litvanije, Holandije, Norveške, SAD i Velike Britanije odigrale su utakmicu protiv Rome. Meč je igran u Dečinu, gradu čije većinsko stanovništvo čini romska populacija (broj stanovnika oko 50.000).

Tom prilikom mešoviti tim diplomata na dresovima je imao poruku: "Mi smo pokazali crveni karton rasizmu".

Češki fudbalski savez zabrinut je zbog cele situacije, ali insistira na tome da je istraga dokazala da slučaj nema veze sa rasizmom. Portparol Federacije Jaroslav Kolar kaže da su se klubovi žalili na neprijateljsko ponašanje navijača Roma i da ukoliko povećaju bezbednost da će rado pristati da igraju utakmice na proleće.

Pomenuti incident 2011. godine dogodio se na utakmici gradskih rivala Rome i Lokoa. Pred kraj utakmice igrač Rome je udario sudiju nakon što je njegov rođeni brat dobio crveni karton. Nastao je opšti haos na terenu među igračima dva tima, a zatim se sve prenelo i u svlačionice.

Roma, koja se u to vreme zvala FK Dečin, kažnjena je sa 28.000 kruna (1.260 dolara), ali nisu uspeli da plate i ekipa je suspendovana. Loko Dečin nije dobio nikakve sankcije. Romskom klubu dozvoljeno je da se vrati u ligu ove godine, pod novim imenom, ali sa igračima koji su i pre tri godine bili aktuelni.

Golman Patrik Herak, neprikosnoveni vođa tima, je jedan od njih . U nedeljnoj pobedi igrao je važnu ulogu, baš kao i u velikoj tuči 2011. Herak je odbranio četiri velike prilike i penal, a uspeo je i da savlada kolegu u penal seriji.

Golman je priznao da je pre tri godine napravio veliku grešku, ali da je vreme da se prošlost zaboravi i da se zakopaju ratne sekire.

Komentari / 0

Ostavite komentar