Нова стратегија Русије и БиХ?

Русија је била уздржана приликом гласања у Вијећу сигурности о продужењу мандата мисији ЕУФОР-а у БиХ. Пажњу јавности привукле су и ријечи руског амбасадора да је "неприхватљиво да се БиХ извана гура у правцу ЕУ".

Босна и Херцеговина 12.11.2014 | 22:31
Нова стратегија Русије и БиХ?

Како преноси Дојче Веле, у њемачком Министарству спољних послова наводе да је за поздравити што је мандат европске војне мисије ЕУФОР у БиХ продужен за још годину дана.

- За жаљење је што овога пута све чланице Савјета безбједности нису активно подржале ову мисију - изјавио је за један портпарол министарства у Берлину.

- Велика Британија и Њемачка су недавно покренуле нову иницијативу за редефиницију процеса приближавања БиХ Европској унији. Ова иницијатива је понуда грађанима БиХ која је везана за конкретне реформске процесе. Одговорност за будући курс те државе лежи искључиво у рукама лидера те државе- додао је он алудирајући на изјаву руског амбасадора при УН-у Виталија Чуркина.

Чуркин је приликом расправе о мисији ЕУФОР-а изјавио како "има лоших примјера код којих се некој земљи на основу притиска извана наметнуо правац интеграције у ЕУ".

За Тобиаса Флесенкемпера, експерта за Балкан са Европског института ЦИФЕ у Ници, гласање Русије је сигнал ове земље да она има потенцијал да позитивно или негативно утиче на ток догађаја на Балкану.

- Русија је и досада, чак узевши у обзир и ову уздржаност приликом гласања, подржавала пут БиХ ка ЕУ. Нове изјаве Виталија Чуркина повод су за забринутост јер се између редова може прочитати да то више није тако. Ипак, увјерљива већина грађана БиХ, њене власти, странке које сада преговарају о формирању нове владе, па чак и предсједник РС Милорад Додик подржавају процес европских интеграција, тако да не видим разлога за драматизацију - каже он.

Истинска промјена стратегије Русије у БиХ било би да она буде против наставка мисије ЕУФОР-а у БиХ, што је влада у Москви могла и постићи да је хтјела, улагањем вета у Савјету безбједности, додао је.

Флесенкемпер у сваком случају вјерује да ће изјаве Виталија Чуркина имати контраефекат. Министри Спољних послова ЕУ ће већ током наредне седмице на једном састанку разговарати о британско-њемачкој иницијативи за нови приступ процесу интеграције БиХ у Унију. Он каже да је потребно да на снагу ступи Споразум о стабилизацији и придруживању, потребно је и спровођење привредних и социјалних реформи у БиХ.

- Мислим да ће Чуркинове изјаве само дати крила споменутој иницијативи јер сада постоји притисак на европске шефове дипломатија да дјелују и јер је постало још јасније да је БиХ потребна већа подршка на путу ка ЕУ - закључио је.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

12.11.2014 21:37

" Благо " нама у БиХ , за нас се сви " брину " !! Анкара , Москва , Брисел , Васингтон , Берлин , Лондон , ма ми смо јако сретни људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

12.11.2014 22:00

Ми смо нова украјина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стангла

12.11.2014 23:12

Сви воле БИХ осим нас самих, који би најрадије да је поцијепамо у парампарцад :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

13.11.2014 06:00

Нема разлога за бригу...Прије неколико дана је моја сарадница боравила у Бриселу, у Европском парламенту...На директно питање једном од парламентараца,када се мозе оцекивати да БиХ удје у ЕУ,добила је и директан одговор: никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВТС РВИ

13.11.2014 09:20

Тако је то када су мафијаши на власти и представљају све нас у свијету. Гласајте ви опет будале за за главоњу и неће нас бити.Отимају се око нас због интересних зона и стратешког положаја а не што нас воле. Бога ми какви смо ни рођена нас мајка не може вољети.

ОДГОВОРИТЕ