Nova strategija Rusije i BiH?

Rusija je bila uzdržana prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti o produženju mandata misiji EUFOR-a u BiH. Pažnju javnosti privukle su i riječi ruskog ambasadora da je "neprihvatljivo da se BiH izvana gura u pravcu EU".

Bosna i Hercegovina 12.11.2014 | 22:31
Nova strategija Rusije i BiH?

Kako prenosi Dojče Vele, u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova navode da je za pozdraviti što je mandat evropske vojne misije EUFOR u BiH produžen za još godinu dana.

- Za žaljenje je što ovoga puta sve članice Savjeta bezbjednosti nisu aktivno podržale ovu misiju - izjavio je za jedan portparol ministarstva u Berlinu.

- Velika Britanija i Njemačka su nedavno pokrenule novu inicijativu za redefiniciju procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Ova inicijativa je ponuda građanima BiH koja je vezana za konkretne reformske procese. Odgovornost za budući kurs te države leži isključivo u rukama lidera te države- dodao je on aludirajući na izjavu ruskog ambasadora pri UN-u Vitalija Čurkina.

Čurkin je prilikom rasprave o misiji EUFOR-a izjavio kako "ima loših primjera kod kojih se nekoj zemlji na osnovu pritiska izvana nametnuo pravac integracije u EU".

Za Tobiasa Flesenkempera, eksperta za Balkan sa Evropskog instituta CIFE u Nici, glasanje Rusije je signal ove zemlje da ona ima potencijal da pozitivno ili negativno utiče na tok događaja na Balkanu.

- Rusija je i dosada, čak uzevši u obzir i ovu uzdržanost prilikom glasanja, podržavala put BiH ka EU. Nove izjave Vitalija Čurkina povod su za zabrinutost jer se između redova može pročitati da to više nije tako. Ipak, uvjerljiva većina građana BiH, njene vlasti, stranke koje sada pregovaraju o formiranju nove vlade, pa čak i predsjednik RS Milorad Dodik podržavaju proces evropskih integracija, tako da ne vidim razloga za dramatizaciju - kaže on.

Istinska promjena strategije Rusije u BiH bilo bi da ona bude protiv nastavka misije EUFOR-a u BiH, što je vlada u Moskvi mogla i postići da je htjela, ulaganjem veta u Savjetu bezbjednosti, dodao je.

Flesenkemper u svakom slučaju vjeruje da će izjave Vitalija Čurkina imati kontraefekat. Ministri Spoljnih poslova EU će već tokom naredne sedmice na jednom sastanku razgovarati o britansko-njemačkoj inicijativi za novi pristup procesu integracije BiH u Uniju. On kaže da je potrebno da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potrebno je i sprovođenje privrednih i socijalnih reformi u BiH.

- Mislim da će Čurkinove izjave samo dati krila spomenutoj inicijativi jer sada postoji pritisak na evropske šefove diplomatija da djeluju i jer je postalo još jasnije da je BiH potrebna veća podrška na putu ka EU - zaključio je.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

12.11.2014 21:37

" Blago " nama u BiH , za nas se svi " brinu " !! Ankara , Moskva , Brisel , Vasington , Berlin , London , ma mi smo jako sretni ljudi!

ODGOVORITE
Name

Kralj

12.11.2014 22:00

Mi smo nova ukrajina

ODGOVORITE
Name

Stangla

12.11.2014 23:12

Svi vole BIH osim nas samih, koji bi najradije da je pocijepamo u paramparcad :)

ODGOVORITE
Name

Bojan

13.11.2014 06:00

Nema razloga za brigu...Prije nekoliko dana je moja saradnica boravila u Briselu, u Evropskom parlamentu...Na direktno pitanje jednom od parlamentaraca,kada se moze ocekivati da BiH udje u EU,dobila je i direktan odgovor: nikada.

ODGOVORITE
Name

VTS RVI

13.11.2014 09:20

Tako je to kada su mafijaši na vlasti i predstavljaju sve nas u svijetu. Glasajte vi opet budale za za glavonju i neće nas biti.Otimaju se oko nas zbog interesnih zona i strateškog položaja a ne što nas vole. Boga mi kakvi smo ni rođena nas majka ne može voljeti.

ODGOVORITE