Цивилна авијација БиХ вечерас преузима своје небо

У ноћи са сриједе на четвртак у 1:00 сат Агенција за пружање услуга у зрачној пловидби Босне и Херцеговине – БХАНСА почиње пружати услуге обласне контроле летења у доњем слоју ваздушног простора
(Лоwер аирспаце) Босне и Херцеговине. Овим чином се почињу исписивати странице новог поглавља цивилне авијације Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 12.11.2014 | 18:02
Цивилна авијација БиХ вечерас преузима своје небо

Како пише на страници Контролалетења.нет, у тексту који потписује Јасмин Локмић, БиХ никада до сада није имала контролу над својим ваздушним простором. Изузетак је био ваздушни простор који је у непосредној близини наших међународних аеродрома, односно у близини аеродрома у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.

Прије рата, ваздушни простор изнад Босне и Херцеговине био је контролисан од стране центара у Загребу и Београду. Током рата Босна и Херцеговина је била “но-флy зоне”, односно зона забрањена за летење свим завионима осим онима који су припадали НАТО-у. Након завршетка рата и успостављањем мира на територију Босне и Херцеговине наставља се са нормалним одвијањем цивилног саобраћаја изнад територије наше државе. Загреб и Београд поново преузимању контролу над ваздушним простором Босне и Херцеговине.

Покретањем БХАТМ пројекта, односно пројекта управљања ваздушним саобраћајем у БиХ, кренуло се на дуги пут успостављања суверенитета над ваздушним простором изнад бх. државног подручја.

Сарадници на овом пројекту су биле агенција СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) и приватна фирма Филедата д.о.о. из Загреба. Осим претходно наведених, шпанска компанија Индра Системас, С.А. је одабрана за набавку и инсталирање радара на Јахорини, система за процесирање података, комуникацијских уређаја, симулатора итд.

За реализацију Пројекта управљања ваздушним саобраћајем у БиХ по неким информацијама обезбијеђено је око 52,8 милиона КМ. Тренутно је БХ АТМ пројекат у својој завршној фази: вечерас ће наши контролори летења који долазе из Мостара, Бањалуке, Сарајева, Тузле и осталих босанскохерцеговачких градова преузети контролу над доњим слојем ваздушног простора изнад Босне и Херцеговине.

Односно, контролисаће авионе који буду летјели до висине од приближно десет километара (32.500 стопа). Сљедећи корак је планиран за новембар 2015. године када ће наши контролори напокон преузети и контролу над горњим слојем ваздушног простора и тако завршити овај дугогодишњи пројекат.

Овим путем упућујем искрене честитке контролорима летења, техничком особљу, метеоролозима, служби авионских публикација, служби авионских информација, центру потраге и спашавања, центру летних информација, адмистративном особљу и на крају менаџменту на уложеном труду и несебичном залагању које су показали током свих ових година, пише Контролоалетења.нет.

Извор:Клиx.ба

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Црни Груја

12.11.2014 17:18

Ни за живу главу више не летим преко БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

12.11.2014 17:44

Страначки лоби из Србије и Хрватске је то кочио годинама и узимо нам милионе КМ годишње зараде за контролу неба..! док се 2-3 у БиХ свадјају 4. се смије и користи гузву па ово је добро за све у БиХ ...! погледајте мало колко смо преплављени робом из комшилука.. Поготово РС..! ајте мало у Хрватски или Србију па надјите тамо неки производ из БиХ .. натразићете се и то добро..' зато памет у главу.. не мозе нам нико бити пречи од нас самих.. ! свако те воли док те музе.. а нас музу и Србија и Хрватска ... није ми логично како нам црпе нашу земљу а код нас бољи стандард него код њих... У БиХ се опет боље зиви .. знам о чему причам...нема логике.. ал казу гдје Босна почиње ту логика престаје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Логика

12.11.2014 17:51

Логика, ти стварно немаш логике. А шта се то у БиХ производи и може да се извезе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

12.11.2014 18:24

За Логика ...глуп си ко канишла. А ста је то толико боље од насих производа а увози се... Не буди глуп вец реалан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мува

12.11.2014 18:44

Не преузима се ваздусни простор вец поциње врсити контрола ваздусног саобрацаја у јос једном дијелу ваздусног простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

12.11.2014 19:12

А РС? А наса контрола?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за РС

12.11.2014 19:24

Е мој пријатељу,тога висе нема а инаце је и по уставу БХ предвидјено да контрола летења буде једна тј.у надлезности БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радар24

12.11.2014 20:43

У било којој држави може бити неограничен број агенција за давање услуга из аеро-навигације (Аир Навигатион Сервицес Агенцy). Наравно да је за цијелу БиХ довољна само једна јер се економски не исплати имати их више од једне. Мала је ово држава. С друга стране, само један је регулатор односно законодавац на нивоу БиХ, а то је БХДЦА (Босниа анд Херзеговина Дирецторате оф Цивил Авиатион). То није по Уставу него по Закону о ваздухопловству. Нису лобији из Хрватске и Србије кочили ништа, него су одговорне структуре у БиХ криве што БХАНСА није заживјело далеко раније. Иначе, агенцијама из Загреба и Београда је плаћан мали дио за њихову услугу. Већи дио пара је и до сада остајао у БиХ. Ако није, онда су и те паре покрали. Прелети се плаћају држави а не агенцији. Агенција наплаћује своју услугу од државе, у свему томе. Када БиХ удје у ЕУ неће уопште више држава бити критериј за неку контролу летења. Управо ће контрола из Београда покривати више држава. Србију, источни дио Хрватске, дио БиХ, Црну Гору, западни дио Румуније, јужни дио Мадјарске итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за радара

12.11.2014 21:17

Имас добрих и на трагу си.ипак,неке ствари си побркао:БХДЦА није законодавац вец управна организација и регулатор а врси и пислове надзора у домен у цивилног ваздухопловства; такса од прелета нипосто не иде директно дрзави вец се прикупља у сврхе одрзавања и унаприједјивања безбједности ваздусне пловидбе за оне субјекте који су у тој функцији,а самим тим највисе новца од прузене услуге добијали су сусједни провајдери а сто и није био проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радар24

13.11.2014 08:17

БХДЦА је регулатор а законодавац је у смислу да они креирају Закон о ваздухопловству пошто су дио Министарства комуникација и транспорта БиХ (Б&Х Министрy оф Цоммуницатионс анд Транспорт. Наравно да га, формално-правно посматрајући, доноси Парламентарна скупштина БиХ (Парламентарy Ассемблy оф Б&Х), као и све остале законе уосталом. Пошто је БХДЦА регулатор, то значи да надзиру, тако да то није потребно истицати. Што се тиче пара, силне паре се слијевају за прелете. Да су скоро све ишле на унапредјивање сигурности ваздушне пловидбе, не бих рекао, прије бих рекао, "ни близу да је тако". Исто тако, у суштини, тај новац ипак прикупља држава. Агенцији за навигацију се само плаћа њихова техничка услуга. Смисао мог претходног поста је био да укажем на то да нису Заг и Бег кочили ништа, да је кашњење до БиХ бирократије односно не имања воље а и до незнања и негативне селекције, и да укажем на погрешан навод једног од постера да се мора имати само једна агенција. Мора се имати само један регулатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.11.2014 15:05

Нису ни почели са радом, а већ се разбацују са новцем пореских обвезника на куповину скупоцјених аутомобила.

ОДГОВОРИТЕ