Civilna avijacija BiH večeras preuzima svoje nebo

U noći sa srijede na četvrtak u 1:00 sat Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine – BHANSA počinje pružati usluge oblasne kontrole letenja u donjem sloju vazdušnog prostora
(Lower airspace) Bosne i Hercegovine. Ovim činom se počinju ispisivati stranice novog poglavlja civilne avijacije Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 12.11.2014 | 18:02
Civilna avijacija BiH večeras preuzima svoje nebo

Kako piše na stranici Kontrolaletenja.net, u tekstu koji potpisuje Jasmin Lokmić, BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom. Izuzetak je bio vazdušni prostor koji je u neposrednoj blizini naših međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Prije rata, vazdušni prostor iznad Bosne i Hercegovine bio je kontrolisan od strane centara u Zagrebu i Beogradu. Tokom rata Bosna i Hercegovina je bila “no-fly zone”, odnosno zona zabranjena za letenje svim zavionima osim onima koji su pripadali NATO-u. Nakon završetka rata i uspostavljanjem mira na teritoriju Bosne i Hercegovine nastavlja se sa normalnim odvijanjem civilnog saobraćaja iznad teritorije naše države. Zagreb i Beograd ponovo preuzimanju kontrolu nad vazdušnim prostorom Bosne i Hercegovine.

Pokretanjem BHATM projekta, odnosno projekta upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH, krenulo se na dugi put uspostavljanja suvereniteta nad vazdušnim prostorom iznad bh. državnog područja.

Saradnici na ovom projektu su bile agencija SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) i privatna firma Filedata d.o.o. iz Zagreba. Osim prethodno navedenih, španska kompanija Indra Sistemas, S.A. je odabrana za nabavku i instaliranje radara na Jahorini, sistema za procesiranje podataka, komunikacijskih uređaja, simulatora itd.

Za realizaciju Projekta upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH po nekim informacijama obezbijeđeno je oko 52,8 miliona KM. Trenutno je BH ATM projekat u svojoj završnoj fazi: večeras će naši kontrolori letenja koji dolaze iz Mostara, Banjaluke, Sarajeva, Tuzle i ostalih bosanskohercegovačkih gradova preuzeti kontrolu nad donjim slojem vazdušnog prostora iznad Bosne i Hercegovine.

Odnosno, kontrolisaće avione koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara (32.500 stopa). Sljedeći korak je planiran za novembar 2015. godine kada će naši kontrolori napokon preuzeti i kontrolu nad gornjim slojem vazdušnog prostora i tako završiti ovaj dugogodišnji projekat.

Ovim putem upućujem iskrene čestitke kontrolorima letenja, tehničkom osoblju, meteorolozima, službi avionskih publikacija, službi avionskih informacija, centru potrage i spašavanja, centru letnih informacija, admistrativnom osoblju i na kraju menadžmentu na uloženom trudu i nesebičnom zalaganju koje su pokazali tokom svih ovih godina, piše Kontroloaletenja.net.

Izvor:Klix.ba

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

12.11.2014 17:18

Ni za živu glavu više ne letim preko BiH.

ODGOVORITE
Name

Logika

12.11.2014 17:44

Stranački lobi iz Srbije i Hrvatske je to kočio godinama i uzimo nam milione KM godišnje zarade za kontrolu neba..! dok se 2-3 u BiH svadjaju 4. se smije i koristi guzvu pa ovo je dobro za sve u BiH ...! pogledajte malo kolko smo preplavljeni robom iz komšiluka.. Pogotovo RS..! ajte malo u Hrvatski ili Srbiju pa nadjite tamo neki proizvod iz BiH .. natrazićete se i to dobro..' zato pamet u glavu.. ne moze nam niko biti preči od nas samih.. ! svako te voli dok te muze.. a nas muzu i Srbija i Hrvatska ... nije mi logično kako nam crpe našu zemlju a kod nas bolji standard nego kod njih... U BiH se opet bolje zivi .. znam o čemu pričam...nema logike.. al kazu gdje Bosna počinje tu logika prestaje...

ODGOVORITE
Name

Za Logika

12.11.2014 17:51

Logika, ti stvarno nemaš logike. A šta se to u BiH proizvodi i može da se izveze...

ODGOVORITE
Name

sudex

12.11.2014 18:24

Za Logika ...glup si ko kanišla. A sta je to toliko bolje od nasih proizvoda a uvozi se... Ne budi glup vec realan...

ODGOVORITE
Name

muva

12.11.2014 18:44

Ne preuzima se vazdusni prostor vec pocinje vrsiti kontrola vazdusnog saobracaja u jos jednom dijelu vazdusnog prostora.

ODGOVORITE
Name

RS

12.11.2014 19:12

A RS? A nasa kontrola?

ODGOVORITE
Name

za RS

12.11.2014 19:24

E moj prijatelju,toga vise nema a inace je i po ustavu BH predvidjeno da kontrola letenja bude jedna tj.u nadleznosti BiH.

ODGOVORITE
Name

radar24

12.11.2014 20:43

U bilo kojoj državi može biti neograničen broj agencija za davanje usluga iz aero-navigacije (Air Navigation Services Agency). Naravno da je za cijelu BiH dovoljna samo jedna jer se ekonomski ne isplati imati ih više od jedne. Mala je ovo država. S druga strane, samo jedan je regulator odnosno zakonodavac na nivou BiH, a to je BHDCA (Bosnia and Herzegovina Directorate of Civil Aviation). To nije po Ustavu nego po Zakonu o vazduhoplovstvu. Nisu lobiji iz Hrvatske i Srbije kočili ništa, nego su odgovorne strukture u BiH krive što BHANSA nije zaživjelo daleko ranije. Inače, agencijama iz Zagreba i Beograda je plaćan mali dio za njihovu uslugu. Veći dio para je i do sada ostajao u BiH. Ako nije, onda su i te pare pokrali. Preleti se plaćaju državi a ne agenciji. Agencija naplaćuje svoju uslugu od države, u svemu tome. Kada BiH udje u EU neće uopšte više država biti kriterij za neku kontrolu letenja. Upravo će kontrola iz Beograda pokrivati više država. Srbiju, istočni dio Hrvatske, dio BiH, Crnu Goru, zapadni dio Rumunije, južni dio Madjarske itd.

ODGOVORITE
Name

za radara

12.11.2014 21:17

Imas dobrih i na tragu si.ipak,neke stvari si pobrkao:BHDCA nije zakonodavac vec upravna organizacija i regulator a vrsi i pislove nadzora u domen u civilnog vazduhoplovstva; taksa od preleta niposto ne ide direktno drzavi vec se prikuplja u svrhe odrzavanja i unaprijedjivanja bezbjednosti vazdusne plovidbe za one subjekte koji su u toj funkciji,a samim tim najvise novca od pruzene usluge dobijali su susjedni provajderi a sto i nije bio problem.

ODGOVORITE
Name

radar24

13.11.2014 08:17

BHDCA je regulator a zakonodavac je u smislu da oni kreiraju Zakon o vazduhoplovstvu pošto su dio Ministarstva komunikacija i transporta BiH (B&H Ministry of Communications and Transport. Naravno da ga, formalno-pravno posmatrajući, donosi Parlamentarna skupština BiH (Parlamentary Assembly of B&H), kao i sve ostale zakone uostalom. Pošto je BHDCA regulator, to znači da nadziru, tako da to nije potrebno isticati. Što se tiče para, silne pare se slijevaju za prelete. Da su skoro sve išle na unapredjivanje sigurnosti vazdušne plovidbe, ne bih rekao, prije bih rekao, "ni blizu da je tako". Isto tako, u suštini, taj novac ipak prikuplja država. Agenciji za navigaciju se samo plaća njihova tehnička usluga. Smisao mog prethodnog posta je bio da ukažem na to da nisu Zag i Beg kočili ništa, da je kašnjenje do BiH birokratije odnosno ne imanja volje a i do neznanja i negativne selekcije, i da ukažem na pogrešan navod jednog od postera da se mora imati samo jedna agencija. Mora se imati samo jedan regulator.

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.11.2014 15:05

Nisu ni počeli sa radom, a već se razbacuju sa novcem poreskih obveznika na kupovinu skupocjenih automobila.

ODGOVORITE