Чиме Грчка планира да привуче 27 мил. туриста?

Грчка планира да до 2021. године број туриста који посете ту земљу на годишњем нивоу повећа на 27 милиона. Шта су основне тачке овог амбициозног плана и како ће он променити лице Грчке?

Путовања 12.11.2014 | 09:42
Чиме Грчка планира да привуче 27 мил. туриста?

Током првих осам месеци ове године Грчку је посетило рекордних 15.3 милиона туриста, што је јасан знак да се након дуге кризе ова земља, бар када је туризам у питању, успешно и брзо опоравља.

Према наводима Удружења грчких туроператера процењује се да ће до 2021. године број туриста на годишњем нивоу достизати 27 милиона. Поређења ради, прошле године Грчка је забележила 18 милиона туриста.

Олга Кефалогиани, грчка министарка туризма, наводи како популарност Грчке као туристичке дестинације убрзано расте, било да је реч о јефтинијим дестинацијама или о луксузним крстарењима и летовањима.

Она је недавно представила и план активности које би Грчку требало да доведу до поменутог циља 2021. године, преноси Дејли Телеграф.

На листи приоритета високо место заузима отварање два подводна археолошка локалитета у близини Пилоса, на југозападу Пелопонеза. У плану је и проширење комплекса Коста Наварино у округу Месинија, као и иградња и развој неколико луксузних летовалишта на Кикладима.

Атина би за то време требало да добије бициклистичку стазу дугу 27 километара, која ће повезати Кифисију на северу, преко центра града до Фалира на југу престонице. Своје ново лице требало би да добије и метро са повећаним бројем линија и станица, као и железнички систем.

Све се чешће чују најаве како авио-превозника тако и грчких званичника, да ће бројна острва бити ускоро повезана чешћим летовима, не изостају ни најаве о изградњи бројних лукузних летовалишта, а у кулинарским круговима говори се о “гастро-таверна” кулинарској револуцији.

Све то требало би да подигне нивоу услуге у Грчкој и привуче већи број туриста. Међутим, поставља се питање, како ће на то реаговати досадашњи гости ове медитеранске земље, навикнути на њену лежерности и опуштени шарм, укључујући дивну природу и богато културно-историјско наслеђе.

Министарка туризма сматра да овакве и сличне претпоставке нису утемељене.

“Природно окружење и културна блага морају бити сачувана. То је оно што доводи туристе у Грчку”, сматра она.

Према њеним речима, увећање броја туриста требало би искористити за популаризацију мање познатих дестинација, као и развијање стратегије за довођење туриста у Грчку током целе године, а не само током летње сезоне.

“Желимо да проширимо нашу понуду на нове делове Грчке, попут планинске области на северу. Грчка није резервисана само за море и сунце”, објашњава она. “Такође постоје бројни нови локалитети са античким благом, попут Амфиполиса, који би требало да привуку посетиоце у тај регион.”

Солун ће убудуће бити промовисан као алтернативна “сити-брејк” дестинација, са историјом дугом 2.300 година, узвудљивим ноћним животом и кулинарском сценом. Љубитељима историјског наслеђа пажња се скреће, осим на Амфиполис, и на Халкидики и језеро Керкин које представља прави рај за орнитологе и љубитеље активности у природи.

Епир је означен као један од најузбудљивијих делова Грчке намењених планинарима и љубитељима мало екстремнијих авантура, тврди министарка Кефалогиани, са једном од најдубљих клисура на свету.

За оне који воле одмор у правом смислу те речи, препоручују се Пелион, смештен између Солуна и Атине, затим Пелопонез и Мали Киклади, мања група кикладских острва која укључује вечито популарне магнете за туристе као што су Санторини и Миконос.

Интересовање за културно наслеђе Грчке и даље не јењава. У период од јануара до јуна број посета музејима порастао је за 20 посто у односу на исти период прошле године, показују подаци Туристичке организације Грчке. Посета Акропољу порасла је за 20 посто, Национални археолошки музеј посетило је 14 посто више људи, док је Археолошки музеј Ираклиона на Криту посетило чак 95 посто више људи.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар