Čime Grčka planira da privuče 27 mil. turista?

Grčka planira da do 2021. godine broj turista koji posete tu zemlju na godišnjem nivou poveća na 27 miliona. Šta su osnovne tačke ovog ambicioznog plana i kako će on promeniti lice Grčke?

Putovanja 12.11.2014 | 09:42
Čime Grčka planira da privuče 27 mil. turista?

Tokom prvih osam meseci ove godine Grčku je posetilo rekordnih 15.3 miliona turista, što je jasan znak da se nakon duge krize ova zemlja, bar kada je turizam u pitanju, uspešno i brzo oporavlja.

Prema navodima Udruženja grčkih turoperatera procenjuje se da će do 2021. godine broj turista na godišnjem nivou dostizati 27 miliona. Poređenja radi, prošle godine Grčka je zabeležila 18 miliona turista.

Olga Kefalogiani, grčka ministarka turizma, navodi kako popularnost Grčke kao turističke destinacije ubrzano raste, bilo da je reč o jeftinijim destinacijama ili o luksuznim krstarenjima i letovanjima.

Ona je nedavno predstavila i plan aktivnosti koje bi Grčku trebalo da dovedu do pomenutog cilja 2021. godine, prenosi Dejli Telegraf.

Na listi prioriteta visoko mesto zauzima otvaranje dva podvodna arheološka lokaliteta u blizini Pilosa, na jugozapadu Peloponeza. U planu je i proširenje kompleksa Kosta Navarino u okrugu Mesinija, kao i igradnja i razvoj nekoliko luksuznih letovališta na Kikladima.

Atina bi za to vreme trebalo da dobije biciklističku stazu dugu 27 kilometara, koja će povezati Kifisiju na severu, preko centra grada do Falira na jugu prestonice. Svoje novo lice trebalo bi da dobije i metro sa povećanim brojem linija i stanica, kao i železnički sistem.

Sve se češće čuju najave kako avio-prevoznika tako i grčkih zvaničnika, da će brojna ostrva biti uskoro povezana češćim letovima, ne izostaju ni najave o izgradnji brojnih lukuznih letovališta, a u kulinarskim krugovima govori se o “gastro-taverna” kulinarskoj revoluciji.

Sve to trebalo bi da podigne nivou usluge u Grčkoj i privuče veći broj turista. Međutim, postavlja se pitanje, kako će na to reagovati dosadašnji gosti ove mediteranske zemlje, naviknuti na njenu ležernosti i opušteni šarm, uključujući divnu prirodu i bogato kulturno-istorijsko nasleđe.

Ministarka turizma smatra da ovakve i slične pretpostavke nisu utemeljene.

“Prirodno okruženje i kulturna blaga moraju biti sačuvana. To je ono što dovodi turiste u Grčku”, smatra ona.

Prema njenim rečima, uvećanje broja turista trebalo bi iskoristiti za popularizaciju manje poznatih destinacija, kao i razvijanje strategije za dovođenje turista u Grčku tokom cele godine, a ne samo tokom letnje sezone.

“Želimo da proširimo našu ponudu na nove delove Grčke, poput planinske oblasti na severu. Grčka nije rezervisana samo za more i sunce”, objašnjava ona. “Takođe postoje brojni novi lokaliteti sa antičkim blagom, poput Amfipolisa, koji bi trebalo da privuku posetioce u taj region.”

Solun će ubuduće biti promovisan kao alternativna “siti-brejk” destinacija, sa istorijom dugom 2.300 godina, uzvudljivim noćnim životom i kulinarskom scenom. Ljubiteljima istorijskog nasleđa pažnja se skreće, osim na Amfipolis, i na Halkidiki i jezero Kerkin koje predstavlja pravi raj za ornitologe i ljubitelje aktivnosti u prirodi.

Epir je označen kao jedan od najuzbudljivijih delova Grčke namenjenih planinarima i ljubiteljima malo ekstremnijih avantura, tvrdi ministarka Kefalogiani, sa jednom od najdubljih klisura na svetu.

Za one koji vole odmor u pravom smislu te reči, preporučuju se Pelion, smešten između Soluna i Atine, zatim Peloponez i Mali Kikladi, manja grupa kikladskih ostrva koja uključuje večito popularne magnete za turiste kao što su Santorini i Mikonos.

Interesovanje za kulturno nasleđe Grčke i dalje ne jenjava. U period od januara do juna broj poseta muzejima porastao je za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Turističke organizacije Grčke. Poseta Akropolju porasla je za 20 posto, Nacionalni arheološki muzej posetilo je 14 posto više ljudi, dok je Arheološki muzej Irakliona na Kritu posetilo čak 95 posto više ljudi.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar