Удвостручује се порез на празне станове у ЦГ?

У Црној Гори има око 58.000 празних станова који ће се, по важећим законима, као секундарне некретнине опорезовати по стопи већој за 100 одсто, кажу у црногорском Министарству финансија.

Регион 10.11.2014 | 22:31
Удвостручује се порез на празне станове у ЦГ?

Према Закону о порезу на непокретности, објављеном на сајту Министарства финансија, пореска стопа на непокретну имовину у Црној Гори креће се од 0,1 до 1,0 одсто.

"Сви станови који су уписани у катастарске евиденције су предмет опорезивања. Али, често имамо ситуација да има нелегалних објеката, па самим тим и обухват опорезивања може да буде различит од једне до друге локалне самоуправе - зависно од тога колико су успеле да евидентирају нелегалне објекте, да утврде власништво над њима и да утврде пореску обавезу", објашњава Миланка Отовић из Министарства финансија.

Предлог грађевинара да се станови који нису продати ослободе плаћања пореза, или их треба третирати као робу на лагеру, за њих је, како кажу, у основи неприхватљиво.

"Став министарства финансија је да ће бити опорезовани и да је такво законско решење дато у постојећем закону. Имајући у виду да су представници грађевинара чланови радног тима, заједнички ћемо размотрити све могућности и заузети став", казала је Отовић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар