Сваки камен Рима крије тајну

Рим, вечни град чија лепота не бледи: Неопходне су вам добре патике, јер престоница на седам брежуљака мами да је препешачите. Ово је најбоље место за туристе, а најлошије за локалце – поручују Римљани.

Путовања 10.11.2014 | 15:45
Сваки камен Рима крије тајну

Сваког дана, улицама Рима тумара око сто хиљада туриста. Видећете их како стрпљиво чекају ред за улаз у Колосеум, гледају куполу Пантеона, бацају новчић у Фонтану ди Треви, пијуцкају вино на Тргу Навона, фотографишу се на једном од многобројних мостова на Тибру. Али, тешко ћете, међу свим тим посетиоцимаа, пронаћи једног кога не одушевљава италијанска престоница.

Трећи најпосећенији град у Европској унији, после Париза и Лондона, пореде са прелепом средовечном женом која поносно носи своје године. Естетским операцијама не прибегава, па опет, њена лепота не бледи. Колико год да је гледате, увек пронађете нови детаљ који вас оставља без даха.

Свесни су тога и Римљани који кажу да је њихов град најбоље место на свету за туристе, али најлошије за житеље. Жале се Италијани да је криза закуцала и на њихова врата, да су плате све мање, а трошкови живота све већи. На њиховим лицима, ипак, очај се не може видети. Док вам нуде "најбољи сладолед на свету" и терају да пробате неку од многобројних врста пица, насмејани и расположени, питаће вас за Синишу Михајловића и похвалити Горана Бреговића чију музику, кажу, обожавају.

Осим позитивног расположења и опреза, јер Италијани заиста возе лудо, па је сваки други аутомобил "чукнут", у Риму су вам неопходне и добре патике. Град на седам брежуљака мами да га препешачите. Крените од величанственог Пантеона, једне од најбоље очуваних грађевина старог Рима. Саграђен је у 2. веку као храм свих богова, али му је функција промењена у католичку цркву. У близини је Фонтана ди Треви коју је прославио филм Федерика Фелинија "Долче вита". Најпознатија римска фонтана тренутно се реконструише, па су градске власти замолиле посетиоце да не бацају новчиће. Ипак, многи се не обазиру на натпис, јер по легенди, ко баци новчић у ову фонтану, сигурно ће се вратити.

Продужите до Пјаца Навоне, најсређенијег римског трга на коме локалци и туристи воле да уживају у помало скупим ресторанима. Пажње је вредна и Пјаца дел Пополо, јер је недалеко од ње сахрањен озлоглашени тиранин Нерон. Успут је пространи јавни парк у чијем центру је вила Боргезе и истоимена галерија, једна од највећих приватних уметничких збирки на свету која чува дела Тицијана, Каравађа, Бернинија. Одмор на чувеним Шпанским степеницама увек прија. Заправо су их изградили Французи, а данас на њима седе припадници свих могућих нација.

За крај оставите Колосеум јер, како је Гете говорио, када га једном видите, све остало изгледа мало. Ни сударање са туристима неће умањити спектакуларност највећег икада изграђеног амфитеатра који је 2007. године сврстан међу седам нових светских чуда. Док замишљате некадашње крваве гладијаторске борбе, сетите се чувеног епиграма: "Док Колосеум стоји, стајаће и Рим; кад Колосеум падне, пашће и Рим; кад падне Рим, пашће и свет".

Иста карта, чија је цена 12 евра, важи и за оближњи Форум - средиште јавног и политичког живота старог Рима. Од Форума су данас, нажалост, остали тек понеки стубови, па ће вам бити потребна машта да замислите војске које су се овуда враћале са својих освајачких похода или Марка Антонија док држи посмртни говор за Цезара.

Ипак, ако и не стигнете да видите баш све знаменитости у највећем светском музеју на отвореном, не брините. Историја је на сваком кораку, а многи ће вам шаљиво рећи да на улицама Рима нема небитног камена. Да то није далеко од истине, говори податак да је трећа линија метроа још на чекању, јер се на планираној траси стално откривају нова археолошка налазишта, па су радови немогући. На модерну архитектуру гледа се презриво, још од када је изграђен Олтар домовине на Тргу Венеција. Меморијал посвећен првом италијанском краљу Виторију Емануелу ИИ грађен је пола века, од 1885. године, а градња је изазвала мноштво критика јер је ово импозантно здање бљештаве белине убачено у историјску четврт са старим зградама.

Управо зграде разнобојних фасада са цвећем на балконима дају шарм Риму. Ту су и живописне улице са забављачима који свирају, певају или изводе мини кабаретске преставе. Посебно је занимљив уметнички кварт Трастевере, са уским уличицама и средњовековним кућама. А заштитни знак Рима су и за наше појмове, помало егзотични четинари, којима је 1924. године композитор Оторино Респиги посветио симфонијску поему.

Као туриста, сигурно не можете видети све што главни град Италије има да понуди. Али и неколико дана биће довољно да схватите зашто је Рим вечна инспирација филмаџијама, књижевницима и осталим уметницима. Схватићете зашто га зову вечни град и престоница света. И на крају, уверићете се да сви путеви заиста воде у Рим.

У НОВЕМБРУ МАЊЕ ГУЖВЕ

Иако је новембар најкишовитији месец године, ово је идеално доба

за посету ако желите да избегнете гужву. Рим у пролеће када процветају азалеје на Шпанским степеницама или у рану јесен када и даље уживате у топлим ноћима, свакако је лепши, али ужитак вам тада могу покварити реке туриста. У новембру вечни град ће бити само ваш. Август избегавајте иако су цене тада најниже. Врућина може бити неиздржива, а већина Италијана тада је на одмору, па нећете "ухватити" ни дух град.

И МОРЕ ЈЕ БЛИЗУ

Толико тога има да се види у Риму, па се често заборавља још једна његова погодност - од Тиренског мора удаљен је само 30-ак километара. Најлепше плаже нешто су даље, али пут се свакако исплати. Најживописнија је Сперлонга до које можете доћи возом у трајању од сат времена, а затим следи полусатна вожња аутобусом. Чисто море, пешчана плажа награђена плавом заставом и градић смештен на стени изнад мора - неки су од адута Спрелонге.

ЦЕО ДАН ЗА ВАТИКАН

Бар један дан у Риму требало би посветити истраживању Ватикана, најмање државе на свету која броји само 842 становника. "Граница" са Римом је бела линија испред трга Светог Петра где је смештена и истоимена базилика. У питању је светиња свих католика направљена да одузме дах својом величанственошћу. Улаз у цркву је бесплатан, а редови су огромни, поготово у време верских празника.

Али, зато карта за ватиканске музеје кошта "тричавих" 16 евра. Ипак, исплати се, јер су овде смештена нека од најважнијих уметничких дела на свету. Музеј обухвата 54 галерије, међу којима највише пажње привлаче Рафаелове собе украшене величанственим фрескама овог ренесансног уметника и Сикстинска капела чији је свод са хришћанским мотивима осликао Микеланђело. Иначе, више од половине територије Ватикана чине прелепе баште направљене у доба ренесансе и барока. Затворене су за јавност, али ако платите 37 евра, можете ући са водичем и дивити се вегетацији из Бразила, Кине, Јапана и Аустралије.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар