Ова чоколада кошта 25.000 динара

Табла органске црне чоколаде “То’ак” из Еквадора продаје се за 260 долара (нешто више од 25.000 динара).

Занимљивости 10.11.2014 | 08:35
Ова чоколада кошта 25.000 динара

Ова чоколада се састоји искључиво од какаа и шећера, а однос износи 81 наспрам 19 одсто.
С обзиром на цијену овог, тврде упућени деликатеса, ни не чуди што је њен произвођач бивши инвестициони банкар са Вол Стрита.

Ријеч је о Џерију Тоту, који је одјело замијенио за еквадорске прашуме. Његова прича је заиста материјал за Холивуд.

Дипломац престижног Корнела напустио је Вол Стрит након што је посјетио провинцију Манаби у Еквадору, у склопу рада са једном организацијом која се бави очувањем прашума. Толико је био одушевљен оним што је видио да је одлучио да се за стално пресели у Еквадор, са тадашњом дјевојком.

Иако та веза није успјела, Тот није напустио Еквадор, већ је тамо успио да пронађе “бизнис свог живота”. Прво је помагао локалним пољопривредницима да обнове своје плантаже под какаовим дрвећем, а онда је одлучио да и сам почне узгајањем.

Засадио је стару врсту какаа, која је преживјела болест у Еквадору познату као “вјештичја метла”, и добио је неочекиван резултат.

“Почели смо да беремо плодове, након чега смо их ферментисали, сушили и пекли да бисмо направили своју чоколаду. Одмах смо схватили да је оно што смо направили у другом универзуму у односу на све друго што носи назив чоколада”, рекао је Тот за магазин “Фортуне”.

То’ак чоколада ће се ускоро наћи у престижним продавницама на Беверли Хилсу, а интересантно је да је произведено мање од 600 табли овог деликатеса, преносе агенције.

Коментари / 0

Оставите коментар