Ova čokolada košta 25.000 dinara

Tabla organske crne čokolade “To’ak” iz Ekvadora prodaje se za 260 dolara (nešto više od 25.000 dinara).

Zanimljivosti 10.11.2014 | 08:35
Ova čokolada košta 25.000 dinara

Ova čokolada se sastoji isključivo od kakaa i šećera, a odnos iznosi 81 naspram 19 odsto.
S obzirom na cijenu ovog, tvrde upućeni delikatesa, ni ne čudi što je njen proizvođač bivši investicioni bankar sa Vol Strita.

Riječ je o Džeriju Totu, koji je odjelo zamijenio za ekvadorske prašume. Njegova priča je zaista materijal za Holivud.

Diplomac prestižnog Kornela napustio je Vol Strit nakon što je posjetio provinciju Manabi u Ekvadoru, u sklopu rada sa jednom organizacijom koja se bavi očuvanjem prašuma. Toliko je bio oduševljen onim što je vidio da je odlučio da se za stalno preseli u Ekvador, sa tadašnjom djevojkom.

Iako ta veza nije uspjela, Tot nije napustio Ekvador, već je tamo uspio da pronađe “biznis svog života”. Prvo je pomagao lokalnim poljoprivrednicima da obnove svoje plantaže pod kakaovim drvećem, a onda je odlučio da i sam počne uzgajanjem.

Zasadio je staru vrstu kakaa, koja je preživjela bolest u Ekvadoru poznatu kao “vještičja metla”, i dobio je neočekivan rezultat.

“Počeli smo da beremo plodove, nakon čega smo ih fermentisali, sušili i pekli da bismo napravili svoju čokoladu. Odmah smo shvatili da je ono što smo napravili u drugom univerzumu u odnosu na sve drugo što nosi naziv čokolada”, rekao je Tot za magazin “Fortune”.

To’ak čokolada će se uskoro naći u prestižnim prodavnicama na Beverli Hilsu, a interesantno je da je proizvedeno manje od 600 tabli ovog delikatesa, prenose agencije.

Komentari / 0

Ostavite komentar