Тачи прижељкује ванредне изборе

Одлазећи косовски премијер Хашим Тачи поново је у суботу изјавио да, ако се не постигне договор о формирању косовских институција, онда треба разговарати о расписивању ванредних избора.

Регион 09.11.2014 | 14:57
Тачи прижељкује ванредне изборе

Приштински медији, коментаришући ову изјаву, кажу да је њоме Тачи поручио да неће бити сазвана конститутивна седница косовског парламента ако и његова странка не буде део политичког споразума који се односи на скупштину и владу Косова.

Тачи, који је лидер Демократске партије Косова, рекао је у интервују за јавни сервис Радиотелевизије Косова да странке треба између себе да се договоре и нађу решење за формирање скупштине и владе.

Он сматра да је такав дијалог потребан и позива представнике странака да заједно оду код преседнице Косова Атифете Јахјаге.

Тачи је напоменуо да, ако се не нађе решење за формирање косовских институција, онда треба разговарати о расписивању ванредних избора, нагласивси да средњег ресења нема.

Политички аналитичари на Косову сматрају да је коалициони блок ВЛАН, одлуком да одустане од места
председника скупштине Косова и гласа за кандидата ДПК за ту функцију, "врућ кромпир" пребацио у руке Тачија.

Како експерти уставног права кажу, у случају да председавајућа скупштине Косова фљора Бровина не сазове конститутивну седницу парламента, то значи "одбијање вршења обавезе коју има и самим тим, како налаже правилник о раду скупштине Косова и закони и устав Косова, аутоматски ће бити смењена.

У том случају би најмлађи посланик скупштине имао право да сазове конститутивну седницу, на којој би парламентарна већина изабрала председника и остале органе скупштине Косова.

Коалициони блок ВЛАН је у петак одлучио је да Тачијевој ДПК препусти место председника скупштине Косова, а наредних дана ће одлучити кога ће предложити за премијера.

Та коалиција Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност Косова, Иницијативе за Косово и покрета Самоопредељење, такође захтева да Јахјага од председавајуће скупштине флоре Бровине тражи да сазове конститутивну седницу косовског парламента на којој ће бити изабран председник и остали скупштински органи.

Избори на Косову одржани су 8. јуна и на њима је највише гласова добила Тачијева ДПК и 37 мандата у Скупштини Косова, која има 120 посланичких места, али недовољно да формира владу.

Блок ВЛАН има више од половине посланичких места у парламенту Косова, али због инсистирања ДПК да има председника скупштине, блокирада косовских институција траје већ пуних пет месеци.


Коментари / 0

Оставите коментар