Tači priželjkuje vanredne izbore

Odlazeći kosovski premijer Hašim Tači ponovo je u subotu izjavio da, ako se ne postigne dogovor o formiranju kosovskih institucija, onda treba razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora.

Region 09.11.2014 | 14:57
Tači priželjkuje vanredne izbore

Prištinski mediji, komentarišući ovu izjavu, kažu da je njome Tači poručio da neće biti sazvana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta ako i njegova stranka ne bude deo političkog sporazuma koji se odnosi na skupštinu i vladu Kosova.

Tači, koji je lider Demokratske partije Kosova, rekao je u intervuju za javni servis Radiotelevizije Kosova da stranke treba između sebe da se dogovore i nađu rešenje za formiranje skupštine i vlade.

On smatra da je takav dijalog potreban i poziva predstavnike stranaka da zajedno odu kod presednice Kosova Atifete Jahjage.

Tači je napomenuo da, ako se ne nađe rešenje za formiranje kosovskih institucija, onda treba razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora, naglasivsi da srednjeg resenja nema.

Politički analitičari na Kosovu smatraju da je koalicioni blok VLAN, odlukom da odustane od mesta
predsednika skupštine Kosova i glasa za kandidata DPK za tu funkciju, "vruć krompir" prebacio u ruke Tačija.

Kako eksperti ustavnog prava kažu, u slučaju da predsedavajuća skupštine Kosova fljora Brovina ne sazove konstitutivnu sednicu parlamenta, to znači "odbijanje vršenja obaveze koju ima i samim tim, kako nalaže pravilnik o radu skupštine Kosova i zakoni i ustav Kosova, automatski će biti smenjena.

U tom slučaju bi najmlađi poslanik skupštine imao pravo da sazove konstitutivnu sednicu, na kojoj bi parlamentarna većina izabrala predsednika i ostale organe skupštine Kosova.

Koalicioni blok VLAN je u petak odlučio je da Tačijevoj DPK prepusti mesto predsednika skupštine Kosova, a narednih dana će odlučiti koga će predložiti za premijera.

Ta koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i pokreta Samoopredeljenje, takođe zahteva da Jahjaga od predsedavajuće skupštine flore Brovine traži da sazove konstitutivnu sednicu kosovskog parlamenta na kojoj će biti izabran predsednik i ostali skupštinski organi.

Izbori na Kosovu održani su 8. juna i na njima je najviše glasova dobila Tačijeva DPK i 37 mandata u Skupštini Kosova, koja ima 120 poslaničkih mesta, ali nedovoljno da formira vladu.

Blok VLAN ima više od polovine poslaničkih mesta u parlamentu Kosova, ali zbog insistiranja DPK da ima predsednika skupštine, blokirada kosovskih institucija traje već punih pet meseci.


Komentari / 0

Ostavite komentar