Андрија Мандић спрема уличне протесте

Председник опозиционе Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић поручио је да је "сазрело време" за смену садашње црнпогорске власти уличним протестима.

Регион 09.11.2014 | 14:14
Андрија Мандић спрема уличне протесте

Мандић је, како су пренели подгорички медији, посетио месне заједнице у Подгорици - Маслине, Загорић и Златицу, и у разговору са њиховим активистима оценио да је дошло време да се "прескочене лекције обнове", јер се, како је рекао, показало да се "аутократски режим најефикасније развлашћују са улице".

Управо су поменуте месне заједнице биле најкативније у црногорској такозваној антибирокрарској револуцији 1988. и 1989. године, када је, такође на улици, смењено тадашње руководство Црне Горе. Мандић је , према наводима медија, активисте поменутих месних заједница упознао са иницијатовом о потреби окупљања опозиције кроз форму "демократрских протеста", ради "испоручивања захтева" Влади Црне Горе.

Активисти месних заједница су Мандићу , наводно, рекли да снажно подржавају такву иницијативу и да "они који су на власт дошли са улице , треба и да оду са улице". Неки подгорички медији су раније објавили да опозиција, у којој се за уличне протетсе највише залажу НСД и Покрет за промјене (ПзП), тражи "конкретан, ефекатан повод" да би организовала уличне протесте који би, како се надају, требало да доведу до смене садашње црногорске власти. Према писању појединих медија, владајућа Демократска партија социјалиста "зазире" од могућности репризе такозване антибирократске револуције која се у Црној Гори догодила пре две и по деценије, када је смењено руководство.

Председник ПзП Небојша Медојевић је ових дана црногорску власт оптужио за "велеиздају" због наводног препуштања Хрватској подручја Превлаке, ради истраживања нафте. Неки аналитичари сматрају да управо спор око Превлаке може бити повод за организовање уличних протеста. Медојевић је у једном свом медијском обраћају позвао "сваког часног Црногорца" да не дозволи да се Хрватској уступи "ни метар територије, ни литар нафте".

Неке опозиционе странке упорно понављају оцену да се у Црној Гори још није догодила полтичка транзиција и да ће "црногорски берлински зид" бити срусен тек када са власти буде смењен премијер Мило Ђукановић.


Коментари / 0

Оставите коментар