Andrija Mandić sprema ulične proteste

Predsednik opozicione Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić poručio je da je "sazrelo vreme" za smenu sadašnje crnpogorske vlasti uličnim protestima.

Region 09.11.2014 | 14:14
Andrija Mandić sprema ulične proteste

Mandić je, kako su preneli podgorički mediji, posetio mesne zajednice u Podgorici - Masline, Zagorić i Zlaticu, i u razgovoru sa njihovim aktivistima ocenio da je došlo vreme da se "preskočene lekcije obnove", jer se, kako je rekao, pokazalo da se "autokratski režim najefikasnije razvlašćuju sa ulice".

Upravo su pomenute mesne zajednice bile najkativnije u crnogorskoj takozvanoj antibirokrarskoj revoluciji 1988. i 1989. godine, kada je, takođe na ulici, smenjeno tadašnje rukovodstvo Crne Gore. Mandić je , prema navodima medija, aktiviste pomenutih mesnih zajednica upoznao sa inicijatovom o potrebi okupljanja opozicije kroz formu "demokratrskih protesta", radi "isporučivanja zahteva" Vladi Crne Gore.

Aktivisti mesnih zajednica su Mandiću , navodno, rekli da snažno podržavaju takvu inicijativu i da "oni koji su na vlast došli sa ulice , treba i da odu sa ulice". Neki podgorički mediji su ranije objavili da opozicija, u kojoj se za ulične protetse najviše zalažu NSD i Pokret za promjene (PzP), traži "konkretan, efekatan povod" da bi organizovala ulične proteste koji bi, kako se nadaju, trebalo da dovedu do smene sadašnje crnogorske vlasti. Prema pisanju pojedinih medija, vladajuća Demokratska partija socijalista "zazire" od mogućnosti reprize takozvane antibirokratske revolucije koja se u Crnoj Gori dogodila pre dve i po decenije, kada je smenjeno rukovodstvo.

Predsednik PzP Nebojša Medojević je ovih dana crnogorsku vlast optužio za "veleizdaju" zbog navodnog prepuštanja Hrvatskoj područja Prevlake, radi istraživanja nafte. Neki analitičari smatraju da upravo spor oko Prevlake može biti povod za organizovanje uličnih protesta. Medojević je u jednom svom medijskom obraćaju pozvao "svakog časnog Crnogorca" da ne dozvoli da se Hrvatskoj ustupi "ni metar teritorije, ni litar nafte".

Neke opozicione stranke uporno ponavljaju ocenu da se u Crnoj Gori još nije dogodila poltička tranzicija i da će "crnogorski berlinski zid" biti srusen tek kada sa vlasti bude smenjen premijer Milo Đukanović.


Komentari / 0

Ostavite komentar