Мексико: Протести због убиства студената

Група демонстраната, гневна због отмице и масакра 43 студента, покушала је да провали у председничку палату у Мексико Ситију, док је у протестима на југу земље запаљено више возила.

Свијет 09.11.2014 | 12:29
Мексико: Протести због убиства студената

Хиљаде људи протестовало је у суботу у Мексико Ситију, дан пошто је државни тужилац у јужној држави Гереро саопштио да су чланови једне нарко банде признали да су убили 43 студента и спалили њихова тела, а
да им је студенте предала полиција, пренео је АФП.

Мања група демонстраната употребила је металне шипке од барикада у покушају да провали врата председничке палате. Демонстранти су врата накратко запалили, а на згради спрејом исписали речи "Желимо их натраг живе".

Председник Енрике Пења Нијето користи палату за церемонијалне догађаје, а живи у резиденцији Лос Пињос у другом делу престонице.

Демонстранти су наглас бројали од један до 43 и држали свеће током шетње кроз престоницу, а могли су се чути и повици: "Пења Нијета напоље!" и "Народ те не жели!".

Неколико сати раније у престоници Герера, Чилпанчингу, више од 300 студената је бацало каменице и запаљиве бомбе на седиште регионалне владе.

Они су, такође, запалили око 10 возила, укључујући камионе и једно возило савезне полиције, узвикујући:
"Отели су их живе, желимо их живе", испред зграде, која је делимично спаљена у протесту због овог случаја прошлог месеца.

Студенти се воде као нестали од 26. септембра када су са свог колеџа у Ајоцинапи путовали у суседни град Игуалу, како би протестовали због дискриминаторске политике запошљавања и прикупили средства за свој колеџ.

Они су отели четири аутобуса за повратак кући, што је уобичајна пракса међу младићима из школе познате као бастион левичарског активизма.

Тужилаштво наводи да је градоначелник, из бојазни да би прекинули говор његове супруге, наложио полицији да им се супротстави. Полицајци су пуцали на неколико аутобуса, при чему су погинула три студента и три пролазника.

Мексички државни тужилац је саопштио да су три члана банде Унидос Герерос признала да им је студенте предала полиција, које су камионима одвезли до депоније у Кокули, близу Игуале.

Око 15 студената је већ било мртво, а остале су убили, навео је ББЦ. Тела су, према речима тужиоца, запалили користећи бензин, гуме, дрва и пластику, а пламена буктиња горела је више од 14 сати.

Власти су ухапсиле 74 људи, укључујући смењеног градоначелника и његову супругу, 36 полицајаца и неколико оперативаца банде Унидос Герерос.

Рођаци несталих одбијају да поверују властима док не добију ДНК резулате угљенисаних остатака од независних форензичара из Аргентине.

Уколико се испостави да су признања тачна ово масовно убиство наћи ће се међу  најгорим масакрима у рату против дроге у Мексику, у коме је од 2006. убијено преко 80.000, а нестало више од 22.000 људи.


Коментари / 0

Оставите коментар