Meksiko: Protesti zbog ubistva studenata

Grupa demonstranata, gnevna zbog otmice i masakra 43 studenta, pokušala je da provali u predsedničku palatu u Meksiko Sitiju, dok je u protestima na jugu zemlje zapaljeno više vozila.

Svijet 09.11.2014 | 12:29
Meksiko: Protesti zbog ubistva studenata

Hiljade ljudi protestovalo je u subotu u Meksiko Sitiju, dan pošto je državni tužilac u južnoj državi Gerero saopštio da su članovi jedne narko bande priznali da su ubili 43 studenta i spalili njihova tela, a
da im je studente predala policija, preneo je AFP.

Manja grupa demonstranata upotrebila je metalne šipke od barikada u pokušaju da provali vrata predsedničke palate. Demonstranti su vrata nakratko zapalili, a na zgradi sprejom ispisali reči "Želimo ih natrag žive".

Predsednik Enrike Penja Nijeto koristi palatu za ceremonijalne događaje, a živi u rezidenciji Los Pinjos u drugom delu prestonice.

Demonstranti su naglas brojali od jedan do 43 i držali sveće tokom šetnje kroz prestonicu, a mogli su se čuti i povici: "Penja Nijeta napolje!" i "Narod te ne želi!".

Nekoliko sati ranije u prestonici Gerera, Čilpančingu, više od 300 studenata je bacalo kamenice i zapaljive bombe na sedište regionalne vlade.

Oni su, takođe, zapalili oko 10 vozila, uključujući kamione i jedno vozilo savezne policije, uzvikujući:
"Oteli su ih žive, želimo ih žive", ispred zgrade, koja je delimično spaljena u protestu zbog ovog slučaja prošlog meseca.

Studenti se vode kao nestali od 26. septembra kada su sa svog koledža u Ajocinapi putovali u susedni grad Igualu, kako bi protestovali zbog diskriminatorske politike zapošljavanja i prikupili sredstva za svoj koledž.

Oni su oteli četiri autobusa za povratak kući, što je uobičajna praksa među mladićima iz škole poznate kao bastion levičarskog aktivizma.

Tužilaštvo navodi da je gradonačelnik, iz bojazni da bi prekinuli govor njegove supruge, naložio policiji da im se suprotstavi. Policajci su pucali na nekoliko autobusa, pri čemu su poginula tri studenta i tri prolaznika.

Meksički državni tužilac je saopštio da su tri člana bande Unidos Gereros priznala da im je studente predala policija, koje su kamionima odvezli do deponije u Kokuli, blizu Iguale.

Oko 15 studenata je već bilo mrtvo, a ostale su ubili, naveo je BBC. Tela su, prema rečima tužioca, zapalili koristeći benzin, gume, drva i plastiku, a plamena buktinja gorela je više od 14 sati.

Vlasti su uhapsile 74 ljudi, uključujući smenjenog gradonačelnika i njegovu suprugu, 36 policajaca i nekoliko operativaca bande Unidos Gereros.

Rođaci nestalih odbijaju da poveruju vlastima dok ne dobiju DNK rezulate ugljenisanih ostataka od nezavisnih forenzičara iz Argentine.

Ukoliko se ispostavi da su priznanja tačna ovo masovno ubistvo naći će se među  najgorim masakrima u ratu protiv droge u Meksiku, u kome je od 2006. ubijeno preko 80.000, a nestalo više od 22.000 ljudi.


Komentari / 0

Ostavite komentar