Росију ''пол'' послије 54 мјесеца!

Деветоструки светски шампион Валентино Роси освојио је пол позицију пред последњу трку сезоне Мото ГП шампионата, Велику награду Валенсије.

Остали спортови 08.11.2014 | 17:45
Росију ''пол'' послије 54 мјесеца!

’Доктор’ је на стази „Рикардо Тормо“ дошао до своје прве пол позиције после четири и по године, а 60. у каријери кругом од 1:30.843 минута.

Росију ће се у првом реду на старту трке, у недељу у 14 часова, придружити Андреа Јаноне на Прамак Дукатију и возач Репсол Хонде Дани Педроса.

Квалификације у Валенсији су донеле изненађујући расплет, а све захваљујући веома расположеном Росију. ’Доктор’ је одличним кругом у последњим тренуцима успео да надмаши Јанонеа за скоро једну и по десетинку и први пут од Велике награде Француске 2010. године освоји пол позицију. Коинциденција је да је то последња трка коју је возио пре лома ноге у Муђелу, после којег му је каријера кренула силазном путањом, али је баш ове сезоне успео да се врати међу најбоље.

„Срећан сам јер је ово и велико изненађење за мене. Напредовао сам од тренинга, мислио сам да могу до добре позиције, а када сам видео да сам први много сам се изненадио, јер ми се то последњи пут десило у Ле Ману, али је то сјајно пред трку“, рекао је Роси.

Педроса је био 24 хиљадитинке иза возача Прамак Дукатија, иако се на самом почетку показао као један од главних кандидата за пол позицију.

Шампион краљевске класе Марк Маркес је био на путу до старта из првог реда, али је направио грешку и излетео са стазе. Младом Шпанцу је то био други пад током дана, пошто му се претходно исто десило током трећег тренинга. Маркес је морао да се задовољи петом позицијом на крају, иза Хорхеа Лоренца на Јамахи, а испред возача Јамахе Тех 3 Пола Еспаргара.

Прву десеторицу на старту комплетираће други возач Јамахе Тех 3 Бредли Смит, двојац Дукатија Кал Крачлоу и Андреа Довициозо, и Штефан Брадл на Хонди екипе ЛЦР.

Пошто је Маркес још у Аустралији освојио титулу, пред последњу трку сезоне у краљевској класи једина недоумица је ко ће бити вицешампион. У конкуренцији су Роси и Лоренцо, а ’Доктор’ пред окршај на стази „Рикардо Тормо“ има 12 бодова више од свог тимског колеге.

Коментари / 0

Оставите коментар