Rosiju ''pol'' poslije 54 mjeseca!

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi osvojio je pol poziciju pred poslednju trku sezone Moto GP šampionata, Veliku nagradu Valensije.

Ostali sportovi 08.11.2014 | 17:45
Rosiju ''pol'' poslije 54 mjeseca!

’Doktor’ je na stazi „Rikardo Tormo“ došao do svoje prve pol pozicije posle četiri i po godine, a 60. u karijeri krugom od 1:30.843 minuta.

Rosiju će se u prvom redu na startu trke, u nedelju u 14 časova, pridružiti Andrea Janone na Pramak Dukatiju i vozač Repsol Honde Dani Pedrosa.

Kvalifikacije u Valensiji su donele iznenađujući rasplet, a sve zahvaljujući veoma raspoloženom Rosiju. ’Doktor’ je odličnim krugom u poslednjim trenucima uspeo da nadmaši Janonea za skoro jednu i po desetinku i prvi put od Velike nagrade Francuske 2010. godine osvoji pol poziciju. Koincidencija je da je to poslednja trka koju je vozio pre loma noge u Muđelu, posle kojeg mu je karijera krenula silaznom putanjom, ali je baš ove sezone uspeo da se vrati među najbolje.

„Srećan sam jer je ovo i veliko iznenađenje za mene. Napredovao sam od treninga, mislio sam da mogu do dobre pozicije, a kada sam video da sam prvi mnogo sam se iznenadio, jer mi se to poslednji put desilo u Le Manu, ali je to sjajno pred trku“, rekao je Rosi.

Pedrosa je bio 24 hiljaditinke iza vozača Pramak Dukatija, iako se na samom početku pokazao kao jedan od glavnih kandidata za pol poziciju.

Šampion kraljevske klase Mark Markes je bio na putu do starta iz prvog reda, ali je napravio grešku i izleteo sa staze. Mladom Špancu je to bio drugi pad tokom dana, pošto mu se prethodno isto desilo tokom trećeg treninga. Markes je morao da se zadovolji petom pozicijom na kraju, iza Horhea Lorenca na Jamahi, a ispred vozača Jamahe Teh 3 Pola Espargara.

Prvu desetoricu na startu kompletiraće drugi vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit, dvojac Dukatija Kal Kračlou i Andrea Doviciozo, i Štefan Bradl na Hondi ekipe LCR.

Pošto je Markes još u Australiji osvojio titulu, pred poslednju trku sezone u kraljevskoj klasi jedina nedoumica je ko će biti vicešampion. U konkurenciji su Rosi i Lorenco, a ’Doktor’ pred okršaj na stazi „Rikardo Tormo“ ima 12 bodova više od svog timskog kolege.

Komentari / 0

Ostavite komentar