У завичају грофа Дракуле

Трансилванија, родни крај грофа Дракуле, је један од неоткривених европских драгуља. Њени јединствени готички дворци и средњовековни утврђени градови остављају дубок утисак на посетиоца, поготово када су
обавијени маглом и када се из околне карпатске шуме чује завијање вукова.

Путовања 07.11.2014 | 18:06
У завичају грофа Дракуле

Овај историјски регион у централном делу Румуније представља веома посебну културну целину. Оно због чега је Трансилванија најпознатија је чувени влашки војвода Влад Цепеш.

Иако је реч о историјској личности, познатој по борби против Турака и суровости, владар познат по имену гроф Дракула, славу је стекао као најчувенији светски вампир. Највећи број туриста из целог света најчешће долази у овдашње село Бран због Дракулиног дворца.

Смештен је на литици, тачно на граници између покрајине Трансилваније и Влашке и представља једну од најзначајнијих туристичких атракција Румуније. Траговима најпознатијег вампира најбоље је кренути када је небо сребрнкастосиво, стабла огољена, а земља прекривена снегом.

Од седам саских градова најпознатији су Сибију, Сигишоара и Брасов. Њих посећује највише туриста. Сибију је један од најочуванијих средњовјековних градова. Био је ограђен са три реда зидина. Подручје између градова Сибију и Сигишоаре посебно је занимљиво. Не само због природе и малих села него и због посебног типа цркве који се развио само на том подручју. То су фортифициране цркве, које су градили Саси у средњем веку. То су готичке цркве, окружене с неколико редова зидина, каквих на овом подручју постоји двадесетак. Те су посебне грађевине такође под заштитом УНЕСЦО-а.

Јужно од Сигишоаре налази се највећи трансилванијски град Брасов. Симбол града је Црна црква. Све у свему, Румунија је веома јефтина земља и приступачна за џеп просечног туристе.

Поред тога, Трансилванија је прави рај за оне који воле добро да једу. Ресторани нуде домаћу храну, а на јеловнику је углавном месо. Главни специјалитет су ћевапи од овчијег меса, који споља изгледају веома печени, док су изнутра сирови.

То на први поглед није привлачно туристима, али када их пробају, ништа друго више не наручују.


Коментари / 0

Оставите коментар