U zavičaju grofa Drakule

Transilvanija, rodni kraj grofa Drakule, je jedan od neotkrivenih evropskih dragulja. Njeni jedinstveni gotički dvorci i srednjovekovni utvrđeni gradovi ostavljaju dubok utisak na posetioca, pogotovo kada su
obavijeni maglom i kada se iz okolne karpatske šume čuje zavijanje vukova.

Putovanja 07.11.2014 | 18:06
U zavičaju grofa Drakule

Ovaj istorijski region u centralnom delu Rumunije predstavlja veoma posebnu kulturnu celinu. Ono zbog čega je Transilvanija najpoznatija je čuveni vlaški vojvoda Vlad Cepeš.

Iako je reč o istorijskoj ličnosti, poznatoj po borbi protiv Turaka i surovosti, vladar poznat po imenu grof Drakula, slavu je stekao kao najčuveniji svetski vampir. Najveći broj turista iz celog sveta najčešće dolazi u ovdašnje selo Bran zbog Drakulinog dvorca.

Smešten je na litici, tačno na granici između pokrajine Transilvanije i Vlaške i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Rumunije. Tragovima najpoznatijeg vampira najbolje je krenuti kada je nebo srebrnkastosivo, stabla ogoljena, a zemlja prekrivena snegom.

Od sedam saskih gradova najpoznatiji su Sibiju, Sigišoara i Brasov. Njih posećuje najviše turista. Sibiju je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova. Bio je ograđen sa tri reda zidina. Područje između gradova Sibiju i Sigišoare posebno je zanimljivo. Ne samo zbog prirode i malih sela nego i zbog posebnog tipa crkve koji se razvio samo na tom području. To su fortificirane crkve, koje su gradili Sasi u srednjem veku. To su gotičke crkve, okružene s nekoliko redova zidina, kakvih na ovom području postoji dvadesetak. Te su posebne građevine takođe pod zaštitom UNESCO-a.

Južno od Sigišoare nalazi se najveći transilvanijski grad Brasov. Simbol grada je Crna crkva. Sve u svemu, Rumunija je veoma jeftina zemlja i pristupačna za džep prosečnog turiste.

Pored toga, Transilvanija je pravi raj za one koji vole dobro da jedu. Restorani nude domaću hranu, a na jelovniku je uglavnom meso. Glavni specijalitet su ćevapi od ovčijeg mesa, koji spolja izgledaju veoma pečeni, dok su iznutra sirovi.

To na prvi pogled nije privlačno turistima, ali kada ih probaju, ništa drugo više ne naručuju.


Komentari / 0

Ostavite komentar