Тринаеста плата раднички сан

Док већина радника у РС због тешке ситуације у привреди не прима редовно плату, малом броју срећника ће крајем године бити исплаћена тринаеста плата, премија или нека друга врста бонуса.

Република Српска 07.11.2014 | 13:51
Тринаеста плата раднички сан

Директор Уније послодаваца РС Предраг Згоњанин је рекао да се тринаеста плата не може дефинисати као законска обавеза, али да би свако предузеће, које послује по стандарду о општој друштвеној одговорности ИСО 26.000 и при томе остварује добит, требало да награди раднике дијелом зараде који су они остварили сопственим радом.

- Када би се ова категорија законски дефинисала, било би то резање главе онима који нису у финансијској могућности да то исплате - казао је Згоњанин.Често долази до забуне између регреса и тринаесте плате. За разлику од тринаесте плате, регрес је законска обавеза и третира се као додатак за одмор.- Требало би, када се у догледно доба буде мијењао Закон о раду, та средства за регрес пребацити у плату и да он више не постоји као самостална категорија - нагласио је Згоњанин.

Додао је да је ситуација у РС изузетно тешка те да се привреда, која је тек почела да показује знакове опоравка, нашла на удару мајских поплава, које су јој нанијеле огромну штету.Да, ипак, постоје предузећа у РС која радницима исплаћују тринаесту плату потврдила је стручни сарадник за економска питања при Савезу синдиката РС Божана Радошевић.

- Постоје примјери из прошле године, али то није форма некадашње тринаесте плате него премија, годишњица или божићница. Позитиван примјер су "Бања Врућица", која је годинама исплаћивала тринаесту плату и Рудник угља "Станари" из Добоја - рекла је Радошевићева.Вршилац дужности директора "Бање Врућице" Александар Радошевић рекао је да још не може са сигурношћу рећи да ли ће се тренд исплате тринаесте плате наставити и ове године.Фирма "Аустронет" из Козарца вјероватно је једина у РС која радницима исплаћује и четрнаесту плату.

- Наша фирма, која је у власништву инвеститора из Аустрије, већ четири или пет година заредом исплаћује тринаесту плату. Крајем године радницима ћемо исплатити и четрнаесту плату као што је то пракса у Аустрији - истакао је директор "Аустронета" Енес Кахрибеговић.

Према подацима Завода за статистику, просјечна нето плата у РС у септембру износила је 831 КМ.

Анкете показују да ће и ове године више од половине Нијемаца добити новац пред Божић од послодавца у форми "божићне плате". Радници у Њемачкој "божићну плату" добијају редовно обично у новембру.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

07.11.2014 20:11

А наћи посао, мисаона именица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

док је Баја главни

07.11.2014 23:13

Радници це да раде и све це да процвјета златне касике. А навеце кад оду да спавају сањаце и 13сту а и оних осталих 12 плата и зивот достојан цовјека. Док су овакви социјалдемократи на власти радницима је мрка капа

ОДГОВОРИТЕ