Расте број захтјева за азил

Број захтјева за азил држављана БиХ у чланицама Европске уније и земљама које су повезане са шенгенским системом нагло је порастао од почетка године.

Босна и Херцеговина 07.11.2014 | 11:10
Расте број захтјева за азил

Према подацима Европске комисије, држављани БиХ од почетка ове године поднијели су чак 85 одсто више захтјева за азил у земљама ЕУ у односу на исти период 2013. године.

- БиХ мора почети да рјешава питање броја неоснованих захтјева за азил које и даље подносе држављани БиХ у неколико земаља ЕУ - речено је на састанку представника Министарства безбједности БиХ и званичника Европске комисије одржаном у оквиру механизма за праћење дешавања након либерализације визног режима.

На састанку је истакнуто да институције БиХ морају почети да спроводе краткорочне и дугорочне мјере које укључују кампање за информисање јавности, истраге о саучесницима и спровођење политика за побољшање социјалне и економске инклузије најрањивијих група које највјероватније имају тенденцију да мигрирају, укључујући ромску популацију.

- Тим ЕУ је такође подсјетио да је механизам суспензије безвизног режима ступио на снагу у јануару 2014. године. На основу тога земље ЕУ могу захтијевати од Европске комисије да у хитној ситуацији као посљедњу мјеру размотри могућност привремене суспензије безвизног режима за држављане трећих земаља - наведено је у саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

Извор: ГЛАС СРПСКЕ

Коментари / 0

Оставите коментар