Raste broj zahtjeva za azil

Broj zahtjeva za azil državljana BiH u članicama Evropske unije i zemljama koje su povezane sa šengenskim sistemom naglo je porastao od početka godine.

Bosna i Hercegovina 07.11.2014 | 11:10
Raste broj zahtjeva za azil

Prema podacima Evropske komisije, državljani BiH od početka ove godine podnijeli su čak 85 odsto više zahtjeva za azil u zemljama EU u odnosu na isti period 2013. godine.

- BiH mora početi da rješava pitanje broja neosnovanih zahtjeva za azil koje i dalje podnose državljani BiH u nekoliko zemalja EU - rečeno je na sastanku predstavnika Ministarstva bezbjednosti BiH i zvaničnika Evropske komisije održanom u okviru mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima.

Na sastanku je istaknuto da institucije BiH moraju početi da sprovode kratkoročne i dugoročne mjere koje uključuju kampanje za informisanje javnosti, istrage o saučesnicima i sprovođenje politika za poboljšanje socijalne i ekonomske inkluzije najranjivijih grupa koje najvjerovatnije imaju tendenciju da migriraju, uključujući romsku populaciju.

- Tim EU je takođe podsjetio da je mehanizam suspenzije bezviznog režima stupio na snagu u januaru 2014. godine. Na osnovu toga zemlje EU mogu zahtijevati od Evropske komisije da u hitnoj situaciji kao posljednju mjeru razmotri mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za državljane trećih zemalja - navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Izvor: GLAS SRPSKE

Komentari / 0

Ostavite komentar