О'Нил покренуо дебату

Неки припадници снага за специјалне операције и ветерани незадовољни су због тога што је један од њих јавно преузео заслуге за убиство Осаме бин Ладена, док други кажу да су већ навикли на то да неко од њих прекине кодекс ћутања и покуша да заради на њиховим подухватима.

Свијет 07.11.2014 | 10:00
О'Нил покренуо дебату

Та интерна дебата се ове недеље захуктала када је пензонисани припадник морнаричких фока Роберт О"Нил признао да је испалио два метка у чело вође Ал Каиде за време напада на његово тајно скровиште у Пакистану 2011. године.

О"Нил је рекао да је све више људи постало свесно његове улоге и да би јавност у сваком случају сазнала његово име.

Он је испричао своју верзију напада на Бин Ладена у фебруару 2013. за магазин "Есквајер" који није навео његово име, већ га је назвао само "стрелац".

Међутим "Вашингтон пост" је јуче објавио текст о томе и навео је његово пуно име.

Један садашњи и један бивши припадник фока рекли су за АП да се одавно зна да је О"Нил убио Бин Ладен.

Званичници министарства одбране су потврдили да је О"Нил био припадник тима шест и да је учествовао у нападу, али нису могли да потврде ко је испалио метак који је усмртио Бин Ладена, истичући да су и друге фоке у тој мисији такође пуцале на вођу Ал Каиде.

Ако О"Нил открије поверљиве информације у интервјуима против њега би могла бити покренута истрага, напоменули су званичници министарства одбране.

О"Нил је за вашингтонски лист казао да су пуцали и други чланови тима фока, укључујући Мета Бисонета који је у својој књизи "Тежак дан" описао исту операцију мало другачије.

Поступци О"Нила и Бисонета су наишли на презир колега, па су тако адмирал Брајан Лузи и главни командат фока Мајкл Магарачи у отвореном писму апеловали на фоке да буду дискретнији.

Бивши командат тима фока Рик Вулард, који је раније апеловао на своје другове да избегавају дискутовање о недавним операцијама, рекао је да су фоке "врло разочаране и гневне на колеге које користе своје успехе и успехе својих сабораца зарад личне добити".

Вулард је казао да су неки припадници специјалних снага разочарани због тога што су неки високи званничници владе отишли са функције и онда написали мемоаре и профитирали од објављивања акција у којима су учествовали војници који су се зарекли на ћутање.

Међутим један активни припадник фока изјавио је да је већ навикао на то да неке његове колеге хоће да профитирају од својих веза са том елитном групом када се пензионишу.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

заслуге

07.11.2014 17:42

Пуцали су у најопаснијег цовјека на планети,мало сутра. Пуцали су у ненаорузаног старца који је зивио у биједи и није био способан да се одупре. Њег би свако наорузан у том моменту могао да убије. Проблем је био како га заробити а то им оцито није била намјера.

ОДГОВОРИТЕ