O'Nil pokrenuo debatu

Neki pripadnici snaga za specijalne operacije i veterani nezadovoljni su zbog toga što je jedan od njih javno preuzeo zasluge za ubistvo Osame bin Ladena, dok drugi kažu da su već navikli na to da neko od njih prekine kodeks ćutanja i pokuša da zaradi na njihovim poduhvatima.

Svijet 07.11.2014 | 10:00
O'Nil pokrenuo debatu

Ta interna debata se ove nedelje zahuktala kada je penzonisani pripadnik mornaričkih foka Robert O"Nil priznao da je ispalio dva metka u čelo vođe Al Kaide za vreme napada na njegovo tajno skrovište u Pakistanu 2011. godine.

O"Nil je rekao da je sve više ljudi postalo svesno njegove uloge i da bi javnost u svakom slučaju saznala njegovo ime.

On je ispričao svoju verziju napada na Bin Ladena u februaru 2013. za magazin "Eskvajer" koji nije naveo njegovo ime, već ga je nazvao samo "strelac".

Međutim "Vašington post" je juče objavio tekst o tome i naveo je njegovo puno ime.

Jedan sadašnji i jedan bivši pripadnik foka rekli su za AP da se odavno zna da je O"Nil ubio Bin Laden.

Zvaničnici ministarstva odbrane su potvrdili da je O"Nil bio pripadnik tima šest i da je učestvovao u napadu, ali nisu mogli da potvrde ko je ispalio metak koji je usmrtio Bin Ladena, ističući da su i druge foke u toj misiji takođe pucale na vođu Al Kaide.

Ako O"Nil otkrije poverljive informacije u intervjuima protiv njega bi mogla biti pokrenuta istraga, napomenuli su zvaničnici ministarstva odbrane.

O"Nil je za vašingtonski list kazao da su pucali i drugi članovi tima foka, uključujući Meta Bisoneta koji je u svojoj knjizi "Težak dan" opisao istu operaciju malo drugačije.

Postupci O"Nila i Bisoneta su naišli na prezir kolega, pa su tako admiral Brajan Luzi i glavni komandat foka Majkl Magarači u otvorenom pismu apelovali na foke da budu diskretniji.

Bivši komandat tima foka Rik Vulard, koji je ranije apelovao na svoje drugove da izbegavaju diskutovanje o nedavnim operacijama, rekao je da su foke "vrlo razočarane i gnevne na kolege koje koriste svoje uspehe i uspehe svojih saboraca zarad lične dobiti".

Vulard je kazao da su neki pripadnici specijalnih snaga razočarani zbog toga što su neki visoki zvanničnici vlade otišli sa funkcije i onda napisali memoare i profitirali od objavljivanja akcija u kojima su učestvovali vojnici koji su se zarekli na ćutanje.

Međutim jedan aktivni pripadnik foka izjavio je da je već navikao na to da neke njegove kolege hoće da profitiraju od svojih veza sa tom elitnom grupom kada se penzionišu.

Izvor: TANJUG

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zasluge

07.11.2014 17:42

Pucali su u najopasnijeg covjeka na planeti,malo sutra. Pucali su u nenaoruzanog starca koji je zivio u bijedi i nije bio sposoban da se odupre. Njeg bi svako naoruzan u tom momentu mogao da ubije. Problem je bio kako ga zarobiti a to im ocito nije bila namjera.

ODGOVORITE