Мађарска упозорава ЕУ

Мађарска одбацује захтјев Вашингтона да одмах прекине "прљави посао око Јужног тока" и упозорава да би могла да напусти ЕУ ако Брисел почне да одлучује о политици Будимпеште.

Свијет 06.11.2014 | 13:43
Мађарска упозорава ЕУ

Мађарска је изгласала закон који омогућава наставак рада на гасном путу из Русије, упркос притисцима Брисела и апела Викторије Нуланд, високог америчког дипломате.

"Мађарска може и да напустити ЕУ ако Брисел буде одређивао како морамо управљати нашом земљом" - одговара шеф мађарског парламента Ласло Кевер. Мађарски премијер Виктор Орбан, који је већ дуго "трн у оку" Брисела и Вашингтона", истиче да је одлучан у томе да се приступи изградњи "Јужног тока".

"Гас мора да стигне у Мађарску", рекао је Орбан, а парламент у Будимпешти изгласао је закон који то омогућава. Тај "прљави бизнис", како га назива Нуландова, доносиће, рецимо , Србији зараду која се мјери стотинама милиона долара годишње и омогућити сигурно снабдијевање гасом за домаће потребе.

Србија би могла да од Мађарске преузме рецепт не само за добар гулаш, већ и за очување виталних националних интереса - наводи "Глас Русије".

Коментари / 0

Оставите коментар