Mađarska upozorava EU

Mađarska odbacuje zahtjev Vašingtona da odmah prekine "prljavi posao oko Južnog toka" i upozorava da bi mogla da napusti EU ako Brisel počne da odlučuje o politici Budimpešte.

Svijet 06.11.2014 | 13:43
Mađarska upozorava EU

Mađarska je izglasala zakon koji omogućava nastavak rada na gasnom putu iz Rusije, uprkos pritiscima Brisela i apela Viktorije Nuland, visokog američkog diplomate.

"Mađarska može i da napustiti EU ako Brisel bude određivao kako moramo upravljati našom zemljom" - odgovara šef mađarskog parlamenta Laslo Kever. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je već dugo "trn u oku" Brisela i Vašingtona", ističe da je odlučan u tome da se pristupi izgradnji "Južnog toka".

"Gas mora da stigne u Mađarsku", rekao je Orban, a parlament u Budimpešti izglasao je zakon koji to omogućava. Taj "prljavi biznis", kako ga naziva Nulandova, donosiće, recimo , Srbiji zaradu koja se mjeri stotinama miliona dolara godišnje i omogućiti sigurno snabdijevanje gasom za domaće potrebe.

Srbija bi mogla da od Mađarske preuzme recept ne samo za dobar gulaš, već i za očuvanje vitalnih nacionalnih interesa - navodi "Glas Rusije".

Komentari / 0

Ostavite komentar