Подршка британско-њемачкој иницијативи за БиХ

САД подржава иницијативу за реформе у БиХ коју су објавили министри иностраних послова Велике Британије и Њемачке у Берлину, изјавила је портпарол Стејт департмента Џен Псаки.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 13:51
Подршка британско-њемачкој иницијативи за БиХ

Она је истакла да постизборни период у БиХ лидерима у земљи пружа прилику да се посвете реформама неопходним за изградњу ефикасније и просперитетније државе са већим степеном демократије.

"У наредним мјесецима блиско ћемо сарађивати са нашим европским партнерима и пружићемо подршку усвајању и провођењу таквих реформи да бисмо убрзали напредак ка европским и евроатлантским интеграцијама", навела је Псаки у изјави која је медијима прослијеђена из Амбасаде САД у БиХ.

И висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини подржала је данас план Велике Британије и Немачке за отклањање блокаде у европским интеграцијама Босне и Херцеговине.

"Веома ценим идеје за напредак БиХ које су синоћ у Берлину изнели министри Велике Британије Филип Хамонд и Немачке Франк Валтер Штајнмајер", поручила је Могерини у саопштењу за медије.

Хамонд и Штајнмајер затражили су синоћ од политичких лидера у БиХ да се у писаном документу обавежу на институционалне реформе на свим нивоима и усагласе план за шире политичке и економске реформе које ће је приближити приступним критеријума европског клуба.

Заузврат, Британија и Немачка ће настојати да задобију подршку европских земаља за одобравање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ, чиме би јој се одобрила и претприступна средства ЕУ у сврхе поспешивања даљих реформи.

"Овај план долази у прави час и односи се на реалне проблеме", написала је Могерини у саопштењу и најавила да ће га ставити на дневни ред шефова европских дипломатија који је заказан за 17. новембар.

Она је сем тога поручила да ће посетити Сарајево чим се за то укаже прилика.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

јес

06.11.2014 11:47

Јест па да будемо онако јадни као Србија и постиђени и осиромашени. Нека, не треба нама та ваша помоћ, добра је нама и РС и нећете добити ни једну надлежност на ниво вјештачке ускоро укидајуће творевине зване БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез Мариан

06.11.2014 11:59

Реформе да. ЕУ никада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобани...

06.11.2014 12:05

Опа буди се исток и запад.. Неко је годинама дзаба лајао на звијезде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.11.2014 12:07

Милорад Додик је све обецао Америма и Нијемцима,само да остане на власти.Зиви били па видјели.Стартне позиције све говоре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Никола

06.11.2014 12:14

Бојим се да си у праву...Додик је уцијењен...прихватиће све што му западњаци наложе само да не изгуби власт...прави пренос надлежности са РС на БиХ тек слиједи

ОДГОВОРИТЕ