Podrška britansko-njemačkoj inicijativi za BiH

SAD podržava inicijativu za reforme u BiH koju su objavili ministri inostranih poslova Velike Britanije i Njemačke u Berlinu, izjavila je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.

Bosna i Hercegovina 06.11.2014 | 13:51
Podrška britansko-njemačkoj inicijativi za BiH

Ona je istakla da postizborni period u BiH liderima u zemlji pruža priliku da se posvete reformama neophodnim za izgradnju efikasnije i prosperitetnije države sa većim stepenom demokratije.

"U narednim mjesecima blisko ćemo sarađivati sa našim evropskim partnerima i pružićemo podršku usvajanju i provođenju takvih reformi da bismo ubrzali napredak ka evropskim i evroatlantskim integracijama", navela je Psaki u izjavi koja je medijima proslijeđena iz Ambasade SAD u BiH.

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini podržala je danas plan Velike Britanije i Nemačke za otklanjanje blokade u evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

"Veoma cenim ideje za napredak BiH koje su sinoć u Berlinu izneli ministri Velike Britanije Filip Hamond i Nemačke Frank Valter Štajnmajer", poručila je Mogerini u saopštenju za medije.

Hamond i Štajnmajer zatražili su sinoć od političkih lidera u BiH da se u pisanom dokumentu obavežu na institucionalne reforme na svim nivoima i usaglase plan za šire političke i ekonomske reforme koje će je približiti pristupnim kriterijuma evropskog kluba.

Zauzvrat, Britanija i Nemačka će nastojati da zadobiju podršku evropskih zemalja za odobravanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH, čime bi joj se odobrila i pretpristupna sredstva EU u svrhe pospešivanja daljih reformi.

"Ovaj plan dolazi u pravi čas i odnosi se na realne probleme", napisala je Mogerini u saopštenju i najavila da će ga staviti na dnevni red šefova evropskih diplomatija koji je zakazan za 17. novembar.

Ona je sem toga poručila da će posetiti Sarajevo čim se za to ukaže prilika.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

jes

06.11.2014 11:47

Jest pa da budemo onako jadni kao Srbija i postiđeni i osiromašeni. Neka, ne treba nama ta vaša pomoć, dobra je nama i RS i nećete dobiti ni jednu nadležnost na nivo vještačke uskoro ukidajuće tvorevine zvane BH

ODGOVORITE
Name

Knez Marian

06.11.2014 11:59

Reforme da. EU nikada!

ODGOVORITE
Name

Cobani...

06.11.2014 12:05

Opa budi se istok i zapad.. Neko je godinama dzaba lajao na zvijezde

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.11.2014 12:07

Milorad Dodik je sve obecao Amerima i Nijemcima,samo da ostane na vlasti.Zivi bili pa vidjeli.Startne pozicije sve govore...

ODGOVORITE
Name

za Nikola

06.11.2014 12:14

Bojim se da si u pravu...Dodik je ucijenjen...prihvatiće sve što mu zapadnjaci nalože samo da ne izgubi vlast...pravi prenos nadležnosti sa RS na BiH tek slijedi

ODGOVORITE