Како открити да ли је мед природан или вјештачки?

Пре него што дође зима, и хладноћа, прехлада и грлобоља нам покуцају на врата, важно је кућну апотеку снабдети најприроднијим извором здравља - квалитетним медом.

Занимљивости 06.11.2014 | 07:12
Како открити да ли је мед природан или вјештачки?

На тржишту се могу наћи најразличитије врсте меда, али се често у питање доводи његов квалитет, па је врло корисно знати направити разлику између вештачког и правог меда

Иако је само детаљном анализом могуће проверити прави састав меда, постоје и неки тестови који ће вам помоћи да одгонетнете порекло овог најприроднијег еликсира здравља.

Природни мед није лепљив, а тестирање можете извршити тако што ћете мало меда протрљати између прстију – кожа би требало да “упије” прави мед. Уколико маса трљањем постаје лепљива, значи да такав мед садржи шећер или вештачке заслађиваче.

Пар кашика меда ставите у посуду и потом га загрејте на високој температури у микроталасној пећници. Прави мед ће се карамелизовати, док ће лажни постати пенаст и препун мехурића.

Пар капи меда на папирном убрусу такође открива чистоћу састава. Уколико мед након неког времена не пробије папир значи да је чист. У супротном, онај који садржи воду у свом саставу пробиће папир након само пар секунди.

Трик којим се пчеле служе у обрани од непожељних гостију у својој кошници (као што су мрави) сигуран је тест за исправност меда. Једноставно ставите мало меда у близини мрава - уколико је природан, мрави ће га заобићи.

Вода помешана с чистим медом најлакши је индикатор састава меда. Чисти мед ће се у води згрудвати и пасти на дно чаше, док ће вештачки почети да се отапа.

Боцкање у устима и осећај спаљеног језика узрокује чисти природни мед, док лажни нема такав ефекат на непце.

Мед намажите на кришку хлеба. Испод чистог меда хлеб ће постати тврд, док ће лажни навлажити површину, због количине воде у свом саставу.

Помешајте мало меда са жуманцем. Ако је мед чист, када умутите жуманце, изгледаће као да је кувано.

Чисти мед временом кристализује, а вештачки и након дужег стајања задржава течни састав, попут сирупа.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар