Kako otkriti da li je med prirodan ili vještački?

Pre nego što dođe zima, i hladnoća, prehlada i grlobolja nam pokucaju na vrata, važno je kućnu apoteku snabdeti najprirodnijim izvorom zdravlja - kvalitetnim medom.

Zanimljivosti 06.11.2014 | 07:12
Kako otkriti da li je med prirodan ili vještački?

Na tržištu se mogu naći najrazličitije vrste meda, ali se često u pitanje dovodi njegov kvalitet, pa je vrlo korisno znati napraviti razliku između veštačkog i pravog meda

Iako je samo detaljnom analizom moguće proveriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji će vam pomoći da odgonetnete poreklo ovog najprirodnijeg eliksira zdravlja.

Prirodni med nije lepljiv, a testiranje možete izvršiti tako što ćete malo meda protrljati između prstiju – koža bi trebalo da “upije” pravi med. Ukoliko masa trljanjem postaje lepljiva, znači da takav med sadrži šećer ili veštačke zaslađivače.

Par kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

Par kapi meda na papirnom ubrusu takođe otkriva čistoću sastava. Ukoliko med nakon nekog vremena ne probije papir znači da je čist. U suprotnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probiće papir nakon samo par sekundi.

Trik kojim se pčele služe u obrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici (kao što su mravi) siguran je test za ispravnost meda. Jednostavno stavite malo meda u blizini mrava - ukoliko je prirodan, mravi će ga zaobići.

Voda pomešana s čistim medom najlakši je indikator sastava meda. Čisti med će se u vodi zgrudvati i pasti na dno čaše, dok će veštački početi da se otapa.

Bockanje u ustima i osećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav efekat na nepce.

Med namažite na krišku hleba. Ispod čistog meda hleb će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, zbog količine vode u svom sastavu.

Pomešajte malo meda sa žumancem. Ako je med čist, kada umutite žumance, izgledaće kao da je kuvano.

Čisti med vremenom kristalizuje, a veštački i nakon dužeg stajanja zadržava tečni sastav, poput sirupa.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar