Ако Шешељ одбије гаранције - одлука на Судском вијећу

Портпаролка Хашког трибунала Магдалена Спалинска изјавила је вечерас да, уколико оптужени Војислав Шешељ одбије гаранције Владе Србије за његово привремено пуштање на слободу, Судско веће Трибунала ће донети одлуку о даљим корацима.

Србија 05.11.2014 | 21:20
Ако Шешељ одбије гаранције - одлука на Судском вијећу

"То је питање које ће морати да разматрају судије Судског већа. Они су добили, или ће добити, одговоре са којима ће се упознати и онда ће сами одлучити какви морају бити следећи кораци", рекла је Спалинска у телефонској изјави Тањугу.

Она је потврдила да је Влада Србије доставила данас Хашком трибуналу одговор у вези са могућим пуштањем на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља и додала да Влада Холандије није поднела никакав јавни документ.

"Што се тиче Владе Холандије, нема никаквог јавног поднеска" , рекла је она.

Хашки трибунал затражио је раније данас од влада Холандије и Србије да се вечерас до 18.00 сати изјасне о могућем привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља.

Трибунал је при том навео да је добио додатне поверљиве информације, о којима је јавност већ упозната, а које указују на погоршање здравственог стања Шешеља, те с обзиром на нови развој догађаја разматра могућност његовог привременог пуштања на слободу.

На питање да ли ће Трибунал предузети нешто поводом протестног окупљања које је за суботу најавила Српска радикална странка, чији је Шешељ лидер, Спалинска је одговорила да су у Трибуналу упознати са тим најавама, али да, за сада, не планирају да се обраћају окупљенима.

"Ми смо видели у медијима такве најаве, али засад немамо никаквих планова да се неко обраћа том скупу ако до њега дође", рекла је она.

Српска радикална странка најавила је данас да ће у суботу, 8. новембра, организовати протест испред зграде Трибунала у Хагу, са кога ће затражити безусловно пуштање на слободу свог лидера.

Хашки трибунал објавио је данас писмо председника Националног савета за сарадњу са тим судом Расима Љајића у којем он поручује да је Србија спремна да пружи гаранције за привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља, под условом да се оптужени обавеже да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Трибунала.

"Влада Србије забринута је због новог развоја догађаја у погледу здравственог стања оптуженог, и у том смислу је спремна да пружи гаранције за његово привремено пуштање на слободу... под условом да се оптужени, у правно обавезујућој форми, изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Трибунала, као и да прихвата гаранције Владе Србије имајући у виду да их је до сада одбијао", стоји у Љајићевом писму.

Коментари / 0

Оставите коментар