Ako Šešelj odbije garancije - odluka na Sudskom vijeću

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je večeras da, ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

Srbija 05.11.2014 | 21:20
Ako Šešelj odbije garancije - odluka na Sudskom vijeću

"To je pitanje koje će morati da razmatraju sudije Sudskog veća. Oni su dobili, ili će dobiti, odgovore sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci", rekla je Spalinska u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila danas Haškom tribunalu odgovor u vezi sa mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da Vlada Holandije nije podnela nikakav javni dokument.

"Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska" , rekla je ona.

Haški tribunal zatražio je ranije danas od vlada Holandije i Srbije da se večeras do 18.00 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

Tribunal je pri tom naveo da je dobio dodatne poverljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja, te s obzirom na novi razvoj događaja razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.

Na pitanje da li će Tribunal preduzeti nešto povodom protestnog okupljanja koje je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, Spalinska je odgovorila da su u Tribunalu upoznati sa tim najavama, ali da, za sada, ne planiraju da se obraćaju okupljenima.

"Mi smo videli u medijima takve najave, ali zasad nemamo nikakvih planova da se neko obraća tom skupu ako do njega dođe", rekla je ona.

Srpska radikalna stranka najavila je danas da će u subotu, 8. novembra, organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu svog lidera.

Haški tribunal objavio je danas pismo predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", stoji u Ljajićevom pismu.

Komentari / 0

Ostavite komentar