Јужни ток "отима" Украјини посао

Премијер Чешке Бохуслав Соботка рекао је да ће Украјина, гледајући на дужу стазу, бити угрожена изградњом Јужног тока који ће испоручивати руски гас Европи.

Свијет 06.11.2014 | 13:08
Јужни ток "отима" Украјини посао

С обзиром да ће гасовод заобићи територију Украјине, земља ће остати без прихода од трансфера гаса.

"Уколико Европа настоји да помогне стабилизацију украјинске економије...ми не можемо с једне стране да подржавамо зајмове Украјини, а с друге пројекте који ће ослабити украјинску привреду на дужу стазу", рекао је чешки премијер.

Изградњу Јужхог тока, наводи Ројтерс, фаворизују неке балканске земље плус Аустрија и Мађарска.

Соботка је у разговору за британску агенцију рекао и да санкције Европске уније негативно утичу по руску привреду, али да оне највероватније неће променити понашање председника Владимира Путина као
лидера.

ЕУ је увела неколико рунди санкција Русији због њене улоге у украјинској кризи, укључујући анексију Крима у марту и подршку проруским снагама на истоку Украјине, наводи Ројтерс.

Неколико ческих политичара, укључујући председника Милоша Земана, изразили су скептицизам због завођења санкција Русији, али је Соботка, у разговору за Ројтерс, подржао став ЕУ.

"Санкције имају негативан утицај по руску привреду. У сваком случају, не верујем да оне могу на
неки начин да промене политичко понашање руског руководства", рекао је Соботка.

Према Соботки, земље ЕУ ће највероватније разговарати о будућим санкцијама Русији на пролеће, у зависности како се односи између Русије и Украјине буду развијали у предстојећим месецима.

Према његовим речима, 28 чланица мора да има у виду чињенице као што су председнички избори у Украјини у мају и недавни договор о испорукама руског гаса Украјини.

Коментари / 0

Оставите коментар