Južni tok "otima" Ukrajini posao

Premijer Češke Bohuslav Sobotka rekao je da će Ukrajina, gledajući na dužu stazu, biti ugrožena izgradnjom Južnog toka koji će isporučivati ruski gas Evropi.

Svijet 06.11.2014 | 13:08
Južni tok "otima" Ukrajini posao

S obzirom da će gasovod zaobići teritoriju Ukrajine, zemlja će ostati bez prihoda od transfera gasa.

"Ukoliko Evropa nastoji da pomogne stabilizaciju ukrajinske ekonomije...mi ne možemo s jedne strane da podržavamo zajmove Ukrajini, a s druge projekte koji će oslabiti ukrajinsku privredu na dužu stazu", rekao je češki premijer.

Izgradnju Južhog toka, navodi Rojters, favorizuju neke balkanske zemlje plus Austrija i Mađarska.

Sobotka je u razgovoru za britansku agenciju rekao i da sankcije Evropske unije negativno utiču po rusku privredu, ali da one najverovatnije neće promeniti ponašanje predsednika Vladimira Putina kao
lidera.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, uključujući aneksiju Krima u martu i podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Nekoliko českih političara, uključujući predsednika Miloša Zemana, izrazili su skepticizam zbog zavođenja sankcija Rusiji, ali je Sobotka, u razgovoru za Rojters, podržao stav EU.

"Sankcije imaju negativan uticaj po rusku privredu. U svakom slučaju, ne verujem da one mogu na
neki način da promene političko ponašanje ruskog rukovodstva", rekao je Sobotka.

Prema Sobotki, zemlje EU će najverovatnije razgovarati o budućim sankcijama Rusiji na proleće, u zavisnosti kako se odnosi između Rusije i Ukrajine budu razvijali u predstojećim mesecima.

Prema njegovim rečima, 28 članica mora da ima u vidu činjenice kao što su predsednički izbori u Ukrajini u maju i nedavni dogovor o isporukama ruskog gasa Ukrajini.

Komentari / 0

Ostavite komentar