Подржан приједлог о истрази Еулекса

Лидери три најбројније посланичке групе у Европском парламенту подржали су данас одлуку високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини да се покрене независна истрага о злоупотребама у врху правосудне мисије на Косову.

Србија 05.11.2014 | 17:47
Подржан приједлог о истрази Еулекса

"Поздрављамо одлуку високе представнице да истрагу о Еулексу води независни експерт, али то је тек први корак", поручили су у заједничком саопштењу Улрике Луначек, посланица Зелених и потпредседница ЕП и Елмар Брок из конзервативне коалиције ЕПП, који председава Спољнополитичким комитетом Парламента.

Они су похвалили Могерини што је брзо реаговала на серију оптужби на рачун Еулекса које су покренули приштински лист “Коха Диторе” и суспендована тужитељка Еулекса Мари Бамије, истичући да је од кључне важности да се те оптужбе расветле до краја.

Нешто раније данас, сличну подршку покретању независне истраге дали су социјалдемократи, који су уз ЕПП и Зелене међу три најбројније посланичке групе у ЕП. Брок и Луначек су у свом саопштењу наговестили да би Европски парламент могао да покрене и сопствену истрагу уколико питања у вези са скандалом остану без
одговора.

"Коха Диторе" је у серији текстова ове и прошле недеље објавила озбиљне оптужбе на рачун високих функционера Еулекса, од којих су неки наводно примали новац и друге услуге од оптужених за тешка кривична дела, док су други спречавали тужитељку Бамије да то истражи.

Бамије је уочи покретања фељтона суспендована и оптужена да је одала податке “Кохи”, док новинар који је писао о корупцији тврди да су му функционери Еулекса претили затвором ако настави да објављује текстове на ту тему.


Коментари / 0

Оставите коментар