Podržan prijedlog o istrazi Euleksa

Lideri tri najbrojnije poslaničke grupe u Evropskom parlamentu podržali su danas odluku visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da se pokrene nezavisna istraga o zloupotrebama u vrhu pravosudne misije na Kosovu.

Srbija 05.11.2014 | 17:47
Podržan prijedlog o istrazi Euleksa

"Pozdravljamo odluku visoke predstavnice da istragu o Euleksu vodi nezavisni ekspert, ali to je tek prvi korak", poručili su u zajedničkom saopštenju Ulrike Lunaček, poslanica Zelenih i potpredsednica EP i Elmar Brok iz konzervativne koalicije EPP, koji predsedava Spoljnopolitičkim komitetom Parlamenta.

Oni su pohvalili Mogerini što je brzo reagovala na seriju optužbi na račun Euleksa koje su pokrenuli prištinski list “Koha Ditore” i suspendovana tužiteljka Euleksa Mari Bamije, ističući da je od ključne važnosti da se te optužbe rasvetle do kraja.

Nešto ranije danas, sličnu podršku pokretanju nezavisne istrage dali su socijaldemokrati, koji su uz EPP i Zelene među tri najbrojnije poslaničke grupe u EP. Brok i Lunaček su u svom saopštenju nagovestili da bi Evropski parlament mogao da pokrene i sopstvenu istragu ukoliko pitanja u vezi sa skandalom ostanu bez
odgovora.

"Koha Ditore" je u seriji tekstova ove i prošle nedelje objavila ozbiljne optužbe na račun visokih funkcionera Euleksa, od kojih su neki navodno primali novac i druge usluge od optuženih za teška krivična dela, dok su drugi sprečavali tužiteljku Bamije da to istraži.

Bamije je uoči pokretanja feljtona suspendovana i optužena da je odala podatke “Kohi”, dok novinar koji je pisao o korupciji tvrdi da su mu funkcioneri Euleksa pretili zatvorom ako nastavi da objavljuje tekstove na tu temu.


Komentari / 0

Ostavite komentar