Дрогба - оружје старог кова које не заказује!

Иако гази 37. годину, нападач из Обале Слоноваче терорише противничке одбране и наговештава да ће бити Мурињов тајни адут у походу на све трофеје.

Фудбал 05.11.2014 | 11:00
Дрогба - оружје старог кова које не заказује!

Када је Алекс Фергусон у паници вратио Пола Сколса из пензије усред сезоне, многи су се забринули да ће риђокоси маестро непланираним повратком девалвирати оно што је до тада урадио и покварити сладак утисак који је оставио. Међутим, Сколси је био типичан пример да су форма и године пролазни , а да је класа вечна. Можда и најзаслужнији за последњу титулу Јунајтеда, а колико им недостаје најбоље се види у последњих годину и кусур дана.

Знао је и Жозе Мурињо врло добро шта ради када је претходног лета у Челси вратио Дидијеа Дрогбу. Истопио је срца навијача Плаваца одлуком да љубимца врати на Стамфорд Бриџ. Херој минхенске ноћи је једва чекао да побегне из Турске и врати се у своје природно окружење. Мурињо није патетични тип који је робовао емоцијама и додворавао се навијачима. Уосталом, отерао је Раула из Реала и Лампарда из Челсија.

Долазак Дрогбе у тренутку када је Мурињо већ имао Дијега Косту и Фернанда Тореса многима није био јасан. Али Посебни је још на пролеће схватио како ствари стоје и шта му руши читаву концепцију. Завршница је коштала Плавце прошле сезоне јер нису имали егзекутора. Сезона без трофеја је била јасан путоказ Португалцу шта не ваља. Почистио је нападачку тројку Ето - Ба - Торес и заменио их тешком артиљеријом какву он воли. Стигао је прво Коста, потом Дрогба и на крају џокер Реми. Далеко јачи терцет него прошле сезоне…

Дрогба није дошао због старих заслуга. Дрогба је и даље смртоносно оружје у противничком шеснаестерцу. Али оружје које Мурињо није желео да искористи овако рано и са којим је због рока трајања желео пажљвије да рукује и да му продужи век. Дрогба је планиран као неко ко ће уласцима с клупе бацати у нокаут противничке одбране када их Дијего Коста доведе на измак снага. Неко ко ће заједно са Ремијем олакшати Кости и оставити Плавце у трци са све трофеје у пакленом ритму са две утакмице недељно. Дрогбина форма би требало да буде темпирана за пролеће када крећу одлучујуће битке у Лиги шампиона и долазе окршаји с Барсом, Реалом, Бајерном… У тим ситуацијама, Дрогба је чак и опаснији од Косте и Мурињово проверено оружје. Међутим када се Дијего Коста повредио, Португалац је морао да прву хаубицу замени тенком из најбоље серије. Подигао је цераду и из гараже испаркирао оружје које га никада није издало.

Иако недовољно опорављен од повреде, Дрогба се храбро бацио у арену са скоро дупло млађим гладијаторима. У само седам дана је тако ровит одиграо три меча у три различита такмичења и постигао три гола. Свеједно му је да ли је преко пута Манчестер Јунајтед или Шрузбери и Марибор. Игра сам у шпицу и доводи до лудила противничке одбране. Гол против Манчестер Јунајтеда када је са прве стативе погодио главом ближи угао вратио је успомене на ону минхенску ноћ када је покварио Бајернову велику журку. Идентичан гол, само друга страна.

Чак и када екипи „резерви” које вреде близу двеста милиона евра не иде против маленог Шрузберија, ту је Дидије да извуче ствар. Први пут после четири године, Дрогба је дао голове на три узастопна меча! У такмичењима највишег нивоа, у екипи каква је Челси, са 36 година на плећима!
„Бринуо сам се када је Шрузбери изједначио, али срећом да смо имали Дрогбу. Надамо се да ће бити спреман и за наредни викенд, али морамо да пажљиво проценимо јер у овом тренутку је његов карактер јачи од његовог тела. Ово што ради је на карактер, а не на снагу. То играче попут њега чини посебнима. Сваки млади играч који игра са њим, треба да буде срећан јер може да научи како се постаје посебан”, рекао је Мурињо синоћ.

Када је отишао и Кину пре две године, многи су мислили да је то лабудова песма једног од тројице најбољих играча које је Африка икада имала. Да је Мурињо тада био у Челсију, сигурно не би до тога дошло… Посебни се вратио на Стамфорд и међу првим потезима је било враћање посебног играча какав је Дрогба.

Коментари / 0

Оставите коментар