Drogba - oružje starog kova koje ne zakazuje!

Iako gazi 37. godinu, napadač iz Obale Slonovače teroriše protivničke odbrane i nagoveštava da će biti Murinjov tajni adut u pohodu na sve trofeje.

Fudbal 05.11.2014 | 11:00
Drogba - oružje starog kova koje ne zakazuje!

Kada je Aleks Ferguson u panici vratio Pola Skolsa iz penzije usred sezone, mnogi su se zabrinuli da će riđokosi maestro neplaniranim povratkom devalvirati ono što je do tada uradio i pokvariti sladak utisak koji je ostavio. Međutim, Skolsi je bio tipičan primer da su forma i godine prolazni , a da je klasa večna. Možda i najzaslužniji za poslednju titulu Junajteda, a koliko im nedostaje najbolje se vidi u poslednjih godinu i kusur dana.

Znao je i Žoze Murinjo vrlo dobro šta radi kada je prethodnog leta u Čelsi vratio Didijea Drogbu. Istopio je srca navijača Plavaca odlukom da ljubimca vrati na Stamford Bridž. Heroj minhenske noći je jedva čekao da pobegne iz Turske i vrati se u svoje prirodno okruženje. Murinjo nije patetični tip koji je robovao emocijama i dodvoravao se navijačima. Uostalom, oterao je Raula iz Reala i Lamparda iz Čelsija.

Dolazak Drogbe u trenutku kada je Murinjo već imao Dijega Kostu i Fernanda Toresa mnogima nije bio jasan. Ali Posebni je još na proleće shvatio kako stvari stoje i šta mu ruši čitavu koncepciju. Završnica je koštala Plavce prošle sezone jer nisu imali egzekutora. Sezona bez trofeja je bila jasan putokaz Portugalcu šta ne valja. Počistio je napadačku trojku Eto - Ba - Tores i zamenio ih teškom artiljerijom kakvu on voli. Stigao je prvo Kosta, potom Drogba i na kraju džoker Remi. Daleko jači tercet nego prošle sezone…

Drogba nije došao zbog starih zasluga. Drogba je i dalje smrtonosno oružje u protivničkom šesnaestercu. Ali oružje koje Murinjo nije želeo da iskoristi ovako rano i sa kojim je zbog roka trajanja želeo pažljvije da rukuje i da mu produži vek. Drogba je planiran kao neko ko će ulascima s klupe bacati u nokaut protivničke odbrane kada ih Dijego Kosta dovede na izmak snaga. Neko ko će zajedno sa Remijem olakšati Kosti i ostaviti Plavce u trci sa sve trofeje u paklenom ritmu sa dve utakmice nedeljno. Drogbina forma bi trebalo da bude tempirana za proleće kada kreću odlučujuće bitke u Ligi šampiona i dolaze okršaji s Barsom, Realom, Bajernom… U tim situacijama, Drogba je čak i opasniji od Koste i Murinjovo provereno oružje. Međutim kada se Dijego Kosta povredio, Portugalac je morao da prvu haubicu zameni tenkom iz najbolje serije. Podigao je ceradu i iz garaže isparkirao oružje koje ga nikada nije izdalo.

Iako nedovoljno oporavljen od povrede, Drogba se hrabro bacio u arenu sa skoro duplo mlađim gladijatorima. U samo sedam dana je tako rovit odigrao tri meča u tri različita takmičenja i postigao tri gola. Svejedno mu je da li je preko puta Mančester Junajted ili Šruzberi i Maribor. Igra sam u špicu i dovodi do ludila protivničke odbrane. Gol protiv Mančester Junajteda kada je sa prve stative pogodio glavom bliži ugao vratio je uspomene na onu minhensku noć kada je pokvario Bajernovu veliku žurku. Identičan gol, samo druga strana.

Čak i kada ekipi „rezervi” koje vrede blizu dvesta miliona evra ne ide protiv malenog Šruzberija, tu je Didije da izvuče stvar. Prvi put posle četiri godine, Drogba je dao golove na tri uzastopna meča! U takmičenjima najvišeg nivoa, u ekipi kakva je Čelsi, sa 36 godina na plećima!
„Brinuo sam se kada je Šruzberi izjednačio, ali srećom da smo imali Drogbu. Nadamo se da će biti spreman i za naredni vikend, ali moramo da pažljivo procenimo jer u ovom trenutku je njegov karakter jači od njegovog tela. Ovo što radi je na karakter, a ne na snagu. To igrače poput njega čini posebnima. Svaki mladi igrač koji igra sa njim, treba da bude srećan jer može da nauči kako se postaje poseban”, rekao je Murinjo sinoć.

Kada je otišao i Kinu pre dve godine, mnogi su mislili da je to labudova pesma jednog od trojice najboljih igrača koje je Afrika ikada imala. Da je Murinjo tada bio u Čelsiju, sigurno ne bi do toga došlo… Posebni se vratio na Stamford i među prvim potezima je bilo vraćanje posebnog igrača kakav je Drogba.

Komentari / 0

Ostavite komentar