Одложени протести мљекара

Произвођачи млијека у БиХ нису одустали од сутрашњег блокирања царинских терминал на граници због прекомјерног увоза млијека и млијечних производа у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.11.2014 | 19:35
Одложени протести мљекара

Међутим, до протеста, ипак неће доћи, јер су одложени до наредне сриједе, потврдио је за БН телевизију предсједник Удружења произвођача млијека РС Владимир Усорац. Да потпуно одустану нису их поколебала ни упозорења из министарства спољне трговине и економских односа БиХ да Брисел може ове протесте посматрати у негативном свјетлу, што је из тог министарства још једном данас поручено.

Произвођачи млијека, ипак, неће блокирати царинске терминале. Бар не до наредне сриједе. Мљекари су попустили, али се нису уплашили пред тврдњама министра спољне трговине и економских односа БиХ Бориса Тучића да би ови протести у очима Брисела могли бити негативно посматрани.

Тучић каже да ово министарство не може прихватити приједлог мљекара о увођењу акциза на млијеко. Тешко је прихватљиво и увођење прелевмана, што подразумјева измјену закона, за што је потребан дужи временски рок. Ова оправдања за фармере и нису оправдања. Свако треба радити посао за који је плаћен.

Без икакве политичке конотације, за све оне који не раде свој посао тржићемо оставке, категоричан је Усорац. Један од разлога за протест мљекари су навели И повећан увоз млијека у БиХ, што је из Управе за индиректно опорезивање демантовано. У односу на прошлу годину, у првих 10 мјесеци ове године дошло је до пада увоза млијека и млијечних производа и по количини и по вриједности.

Усорац одговара  то су подаци само једне од четири институције из које стижу различити подаци. Имамо још податке из Канцеларије за ветеринарство БиХ, инспекцијских служби и Завода за статистику. Сви су различити и зато тврдимо да нико не зна ко шта ради у овој држави. Тражићемо провјеру и усклађивање, императиван је Усорац.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар