Odloženi protesti mljekara

Proizvođači mlijeka u BiH nisu odustali od sutrašnjeg blokiranja carinskih terminal na granici zbog prekomjernog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Bosna i Hercegovina 04.11.2014 | 19:35
Odloženi protesti mljekara

Međutim, do protesta, ipak neće doći, jer su odloženi do naredne srijede, potvrdio je za BN televiziju predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS Vladimir Usorac. Da potpuno odustanu nisu ih pokolebala ni upozorenja iz ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da Brisel može ove proteste posmatrati u negativnom svjetlu, što je iz tog ministarstva još jednom danas poručeno.

Proizvođači mlijeka, ipak, neće blokirati carinske terminale. Bar ne do naredne srijede. Mljekari su popustili, ali se nisu uplašili pred tvrdnjama ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića da bi ovi protesti u očima Brisela mogli biti negativno posmatrani.

Tučić kaže da ovo ministarstvo ne može prihvatiti prijedlog mljekara o uvođenju akciza na mlijeko. Teško je prihvatljivo i uvođenje prelevmana, što podrazumjeva izmjenu zakona, za što je potreban duži vremenski rok. Ova opravdanja za farmere i nisu opravdanja. Svako treba raditi posao za koji je plaćen.

Bez ikakve političke konotacije, za sve one koji ne rade svoj posao tržićemo ostavke, kategoričan je Usorac. Jedan od razloga za protest mljekari su naveli I povećan uvoz mlijeka u BiH, što je iz Uprave za indirektno oporezivanje demantovano. U odnosu na prošlu godinu, u prvih 10 mjeseci ove godine došlo je do pada uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda i po količini i po vrijednosti.

Usorac odgovara  to su podaci samo jedne od četiri institucije iz koje stižu različiti podaci. Imamo još podatke iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, inspekcijskih službi i Zavoda za statistiku. Svi su različiti i zato tvrdimo da niko ne zna ko šta radi u ovoj državi. Tražićemo provjeru i usklađivanje, imperativan je Usorac.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar