Шта све ремети циклус ?

Осим трудноће, до изостанка менструације могу да доведу и разни други поремећаји у организму.

Здравље 04.11.2014 | 10:42
Шта све ремети циклус ?

Контрацепцијска средства, било да су у виду таблета, ињекција или спирале, могу да поремете менструациони циклус. Гинеколози, стога, напомињу да, уколико се овако нешто догоди не треба паничити, већ посетити свог лекара.

Преурањена менопауза такође доводи до изостанка менструације, а праћена је и валунзима, односно изненадним нападима врућине, ноћним знојењем и сувоћом вагине. Ово стање код жена млађих од 40 година може бити веома непријатно. Уколико се овако нешто дешава прво би требало да провере хормонални статус.

Нагли губитак телесне тежине и екстремно вежбање исто могу да кумује поремећају менструалног циклуса. Стручњаци, иначе, истичу да је овако понашање "еволуцијски начин заштите жене од трудноће у тренуцима великог напора и стреса".

Неке болести такође могу бити разлог изостанка месечног циклуса. То су најчешће полицистични јајници, целијакија или проблеми са штитном жлездом, због чега обавезно треба посетити лекара.

Стрес због трауматичних догађаја, као што је смрт или болест блиске особе, прекид везе, губитак посла, па чак и пресељење могу да доведу до кашњења менструације. Стрес, заправо, утиче на хипоталамус који регулише велики број хормона у организму, па и на оне задужене за менстрални циклус.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар