Šta sve remeti ciklus ?

Osim trudnoće, do izostanka menstruacije mogu da dovedu i razni drugi poremećaji u organizmu.

Zdravlje 04.11.2014 | 10:42
Šta sve remeti ciklus ?

Kontracepcijska sredstva, bilo da su u vidu tableta, injekcija ili spirale, mogu da poremete menstruacioni ciklus. Ginekolozi, stoga, napominju da, ukoliko se ovako nešto dogodi ne treba paničiti, već posetiti svog lekara.

Preuranjena menopauza takođe dovodi do izostanka menstruacije, a praćena je i valunzima, odnosno iznenadnim napadima vrućine, noćnim znojenjem i suvoćom vagine. Ovo stanje kod žena mlađih od 40 godina može biti veoma neprijatno. Ukoliko se ovako nešto dešava prvo bi trebalo da provere hormonalni status.

Nagli gubitak telesne težine i ekstremno vežbanje isto mogu da kumuje poremećaju menstrualnog ciklusa. Stručnjaci, inače, ističu da je ovako ponašanje "evolucijski način zaštite žene od trudnoće u trenucima velikog napora i stresa".

Neke bolesti takođe mogu biti razlog izostanka mesečnog ciklusa. To su najčešće policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnom žlezdom, zbog čega obavezno treba posetiti lekara.

Stres zbog traumatičnih događaja, kao što je smrt ili bolest bliske osobe, prekid veze, gubitak posla, pa čak i preseljenje mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije. Stres, zapravo, utiče na hipotalamus koji reguliše veliki broj hormona u organizmu, pa i na one zadužene za menstralni ciklus.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar