Мљекари за сриједу најавили блокаду границе

Произвођачи млијека из БиХ у сриједу, 5. новембра, у 12.05, блокираће царинске терминале и на тај начин спријечити прекомјерни увоз млијека у БиХ, који гуши домаћу производњу, поручио је данас Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српеке, након састанка, који су представници мљекара из оба ентитета имали у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Босна и Херцеговина 04.11.2014 | 12:33
Мљекари за сриједу најавили блокаду границе

Тај маратонски и очигледно неуспјешан састанак мљекара с представницима надлежних институција трајао је нешто више од четири часа и на њему нису прихваћени захтјеви произвођача да се повећају царинске стопе, односно прелевмани на увоз млијека у БиХ, на 0,72 КМ по литру увезеног млијека.

Усорац је казао да су се на том састанку сви заједно сложили у оцјени да су произвођачи млијека у веома тешкој ситуацији, која захтијева хитне мјере.

Међутим, он је навео да те мјере, међу којима су и поменути прелевмани, не могу бити донесене без одређене политичке сагласности, јер представљају ствар мијењања закона, а то и није у надлежности Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Ми потпуно разумијемо министра, који је показао добру вољу, четири сата смо сједили заједно, тражили сва могућа рјешења, али на крају нисмо пронашли рјешење које нас може задовољити. Немамо времена чекати", поручио је Усорац.

Он је додао да је њихова одлука да иду у протесте дефинитивна и да нема ту шта да се мијења, те да ће им се на граничним прелазима у протестима придружити и колеге из ФБиХ.

"Не знам да ли ћемо успјети постићи нешто оваквим притиском, али ћемо успјети затворити граничне прелазе, а кад их затворимо, онда ће се пробудити и Европа и сви овдје", нагласио је Усорац.

Говорећи о супротним подацима институција у БиХ од стварног стања на терену, када су у питању увоз млијека у БиХ и пад продаје домаћих мљекара, он је рекао да је питање шта је ту тачно.

"Не знам само како је смањен увоз млијека у БиХ, а пала и продаја млијека домаћих мљекара, које сада имају вишкове, а нису више произвели", запитао се "први мљекар" РС.

Мехмед Никшић, предсједник Удружења произвођача млијека у ФБиХ, потврдио је да ће и мљекари из ФБиХ у сриједу блокирати царинске терминале, заједно с колегама из РС, како би зауставили увоз млијека из земаља ЕУ.

Он је навео да је четворосатни састанак био веома неуспјешан, те да од министрових сарадника нису чули ниједан конкретан приједлог за рјешење овог проблема.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ортодоx

03.11.2014 21:19

Сви на границе, збраните увоз бјелосветског смеце. Цувајмо зивоте насе дјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин БЛ

03.11.2014 22:10

Због овога је Додик смјенио Мирка Саровица, да застити увозне лобије, углавном из Хрватске

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

04.11.2014 14:56

Желим им пуно успјеха, али о овоме се не одлучује ни у Бањалуци, ни у Сарајеву!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

05.11.2014 05:34

јел то што је Додик до сада измузо

ОДГОВОРИТЕ